ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μια πρωτοποριακή θεραπεία κατά του καρκίνου, που βασίζεται στη μεταμόσχευση ανοσοκυττάρων από άλλους ανθρώπους σε ογκολογικούς ασθενείς, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές στο μέλλον, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Η θεραπεία, η οποία θα ξεκινήσει να αξιολογείται σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ένα χρόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυτές που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.
Η ερευνητική ομάδα στο Francis Crick Institute του Λονδίνου προτίθεται να δημιουργήσει τις πρώτες «τράπεζες ανοσοκυττάρων», όπου θα συλλέγονται τα ΝΚ-κύτταρα (Natural Killer’ Cells), τα οποία θεωρούνται φυσικοί δολοφόνοι των ξένων εισβολέων στον οργανισμό και κυρίως των καρκινικών κυττάρων.
Από εκεί, θα μπορούν οι ογκολόγοι να παραγγέλνουν παρτίδες ανοσοκυττάρων, τα οποία θα παραδίδονται σε κλινικές μέσα σε λίγες ώρες, ώστε να εγχυθούν σε ασθενείς.
Μόλις τα ανοσοκύτταρα εισαχθούν στον οργανισμό θα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσουν τους όγκους.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα διευρυνόμενο πεδίο έρευνας και πειραματικών θεραπειών που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση του οργανισμού των ασθενών ώστε να καταπολεμά τον καρκίνο μόνος του.
Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο να εισαγάγουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα ενός ξένου στον οργανισμό του καρκινοπαθούς, καθώς θεωρούσαν ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που απαιτούνται για να μην τα απορρίψει, θα εξάλειφαν τα οφέλη.
Εντούτοις, το 2018, διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν καλά στον οργανισμό άλλου ατόμου, ανοίγοντας την… πόρτα των μεταμοσχεύσεων.
Η ερευνητική ομάδα του Crick «βλέπει» τώρα εντυπωσιακά αποτελέσματα και κάνει λόγο για «λαμπρό μέλλον» στη θεραπεία του καρκίνου, κυρίως επειδή τα κύτταρα δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό, όπως συμβαίνει με κάποιες μορφές ανοσοθεραπείας.
Τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εργαστεί σκληρότερα για να βρει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Εντούτοις μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς προσβάλλονται και υγιή κύτταρα. Η νέα θεραπεία θεωρείται η απόλυτη “do-it-yourself” προσέγγιση, δεδομένου ότι βασίζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και όχι σε φάρμακα.
«Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, ίσως σε 20 χρόνια από τώρα, όπου η συντριπτική πλειονότητα των καρκίνων θα είναι σύντομες ασθένειες ή χρόνια προβλήματα, τα οποία θα είναι διαχειρίσιμα. Και νομίζω ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι απαραίτητο για να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Adrian Hayday, ειδικός στην Ανοσολογία και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανοσολογικής Επιτήρησης του Ινστιτούτου Crick.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελπίδες από Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες για πειραματική θεραπεία της λευχαιμίας με… κολλύριο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολλαπλό μυέλωμα: Τα «ύποπτα» συμπτώματα και οι νέες θεραπείες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
- Καζακστάν: Η Azerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Γκρόζνι, μέχρι το τέλος της έρευνας για το δυστύχημα
- Συρία: Μεγάλες διαδηλώσεις Αλαουιτών μετά από φερόμενη επίθεση σε έναν από τους χώρους λατρείας τους(Βίντεο)
- Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines