ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Έτοιμο» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer.
Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα, η διαπραγμάτευση του συμβολαίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (ενν. στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για την διαδικασία «ώστε να μην χρειάζεται να εκφραστούν διαφορετικές ανησυχίες».
Η BILD αναφέρει ακόμη ότι η παραγγελία αφορά 200 εκατομμύρια εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανού ευρωνουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Ο κ. Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός.
Τις πληροφορίες της BILD επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στην συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο κ. Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω εμβόλιο.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, επισήμανε, είναι η διανομή του εμβολίου και η συντήρησή στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτείται να παραμείνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ