Σε μια εποχή, που οι Υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται να κάνουν τα αυτονόητα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Υγείας δίνει το παράδειγμα. Επιδεικνύει αποφασιστικότητα και αξιοσημείωτα πολιτικά αντανακλαστικά απέναντι στα κακώς κείμενα, σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, όπου δοκιμάζεται καθημερινά το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της κρατικής μηχανής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά, το «ΜΕΤΑΞΑ». Με μια αιφνιδιαστική απόφαση ο Υπουργός Υγείας έπαυσε από τα καθήκοντά του τον διοικητή του νοσοκομείου, κοινώς, τον «ξήλωσε».

Είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, μετά από καταγγελίες εργαζομένων για αναβολή χημειοθεραπειών, για ελλείψεις φαρμάκων και για ελλείψεις χρημάτων, τα οποία δεν ήταν αρκετά ούτε για τη σίτιση των ασθενών, καθώς δεν έφθαναν για τις προμήθειες της τροφοδοσίας.

Όμως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ήταν το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εις βάρος του διοικητή του «ΜΕΤΑΞΑ», καθώς εμπεριείχε υπόνοιες για κακοδιαχείριση και για οικονομικές ατασθαλίες, με αφορμή την επιδημία της COVID-19 και την προμήθεια PCR tests για τη διάγνωσή της.

Αυτή η παρέμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί εχέγγυο και για τη νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στον τρόπο επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων και των φορέων του δημοσίου. Όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί, αναμένεται να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια, όπως επίσης και η επαναξιολόγηση των πεπραγμένων τους στο μέσο της θητείας τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι επιτέλους θα μπει ένα τέλος στην κομματοκρατία, στις επιλογές των «κολλητών» που αναλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην κρατική μηχανή και που, στο τέλος της μέρας, αποδεικνύονται ανάξιοι της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, «παίρνοντας στον λαιμό τους» και όλη την κυβέρνηση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δείξει ότι «δεν μασάει» ήδη από προηγούμενες υπουργικές του θητείες. Δεν δίστασε να βάλει στη φυλακή δεκάδες άτομα, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν έκρινε πως έτσι θα μπει ένα φρένο στην παραβατικότητα. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Γενικώς έχει τη φήμη – την οποία φροντίζει και ο ίδιος να συντηρεί με κάθε ευκαιρία – ότι δεν χαρίζεται και ότι «βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο», βάζοντάς τα ευθέως με «τα συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, τον Αύγουστο, έπαυσε από τα καθήκοντά του και τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μετά το σκάνδαλο με την κλινική και τις παρένθετες μητέρες στα Χανιά.

Πάντως στην χθεσινή καθαίρεση του διοικητή του «ΜΕΤΑΞΑ», αξίζει να αναφέρουμε ότι έπαιξε ρόλο και η βαθμολογία του από τον αρμόδιο ΥΠΕάρχη της 2ης ΥΠΕ. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο τέως διοικητής του γενικού αντικαρκινικού νοσοκομείου Πειραιά λάμβανε σε κάθε αξιολόγηση χαμηλή βαθμολογία, «καθώς δεν ανταποκρινόταν στους κεντρικούς στόχους του νοσοκομείου».

Πηγές, δε, του Υπουργείου μας μετέφεραν ότι αυτά τα… ξηλώματα είναι μόνο η αρχή και ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η κατεπείγουσα έρευνα συνεχίζεται, για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και στην υγειονομική ιεραρχία του νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών.

Μένει να δούμε αν ο κ. Χρυσοχοΐδης θα καταφέρει αυτό, που δεν επετεύχθη τόσα χρόνια τώρα, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ΕΣΥ πραγματικά κοντά στον πολίτη, ισότιμα, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη…

Διαβάστε επίσης

Ζαούτης στο HS: Οι περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν

Ειδικευόμενοι γιατροί: Προβληματίζουν οι ελλείψεις, τα στοιχεία από την 1η ΥΠΕ

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο εφοπλιστής που δίνει ζωή στη Σχοινούσα