Για τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν στη Σαγκάη, μετά τη νέα έξαρση της Covid-19 και τα μέτρα σιδηράς πειθαρχίας που επέβαλαν οι Αρχές, μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Βασίλης Κονιάκος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κονιάκος εξήγησε ότι τα τεστ, είτε self test είτε PCR, είναι υποχρεωτικά σε καθημερινή βάση και τα οργανώνουν επιτροπές στις συνοικίες.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει.

Ωστόσο, ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, οι οποίες επίσης μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως εξηγεί, η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid.

«Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει.

Σχετικά με τις περιπτώσεις παιδιών που υποχρεώνονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σαγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής». Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας.

«Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους», διευκρίνισε ο κ. Κονιάκος.

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Σανγκάη, τονίζει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους».

Τέλος, ο κ. Κονιάκος βάζει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν κάτι άλλο να συμβαίνει στη χώρα σημειώνοντας ότι όλα αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της συνωμοσιολογίας».

Διαβάστε επίσης:

«Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε» λέει ο καθηγητής Γαλιατσάτος για τη Σαγκάη