Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Από το 2025 ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων – Θεμιστοκλέους: «Πιο δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων»

Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας

Στο μικροσκόπιο εξειδικευμένης ομάδας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας βρίσκονται τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Η ομάδα τα παρακολουθεί ανά μήνα με βάση συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι συνδέονται με την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων. Από το 2025 θα εφαρμοστεί νέος τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μέσω του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος DRG.

Θεμιστοκλέους για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρεται εκτενώς στο νέο σύστημα χρηματοδότησης κάνοντας λόγο για πιο δίκαιη, ορθολογική και ισότιμη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι θα διατίθενται στη βάση της δραστηριότητας των νοσοκομείων.

Προσθέτει ότι θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, από την έγκαιρη τιμολόγηση, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο, τα νοσοκομεία θα έχουν κίνητρο να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς, αναφέρει.

Σε ερώτηση, αν τα νοσοκομεία της περιφέρειας «αδικηθούν» με το νέο σύστημα χρηματοδότησης ο κ. Θεμιστοκλέους απαντά ότι «με το σύστημα των DRG δεν μιλάμε για αδικία των περιφερειακών νοσοκομείων, καθώς όλα τα νοσοκομεία θα μετριούνται με ίσους όρους» ενώ αποκαλύπτει ότι μελετάται δείκτης για την επιδότηση νοσοκομείων που βρίσκονται σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

«Οι αλλαγές στα οικονομικά των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το σύστημα DRG, φέρνουν μια νέα εποχή διαφάνειας και αποδοτικότητας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τονίζει ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω»: Περισσότεροι από 2,8 εκατ δικαιούχοι έλαβαν ενημερωτικό SMS για τις εξετάσεις τους

Mασάζ για μακροζωία; Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες

Τα καλύτερα superfoods για να κρατήσετε μακριά τις φθινοπωρινές ιώσεις