ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές αναφορικά με την εκδήλωση αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αν και τα κρούσματα στις εστίες παραμένουν λιγοστά, οι πηγές μετάδοσης ανησυχούν τους επιστήμονες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος, επίκειται έκτακτη ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέσα στην ημέρα, εξαιτίας της εμφάνισης μικρών διάσπαρτων εστιών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες παρουσιάζεται στον δήμο Μύκης, όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού. Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για την περιοχή της Θήβας, όπου 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, καθώς εμφανίστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Τέλος στη Φθιώτιδα, όμως, υπάρχει ανησυχία, καθώς νεαρός φέρεται να είναι ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή της Αταλάντης, οι επαφές του οποίου ιχνηλατούνται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ.
Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη καθώς οι επιστήμονες θέλουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ειδικά μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου πολλοί Έλληνες εκδρομείς ταξίδεψαν στα νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν εικόνες συνωστισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να περιορίσει τον συνωστισμό στα beach bar και γι’ αυτό επιβλήθηκε δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ σε beach bar της Μυκόνου.
Μάλιστα, τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησαν ότι θα παρθούν μέτρα ακόμη και για τοπικά lockdown και λουκέτα σε μαγαζιά για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, ειδικά την περίοδο ου καλοκαιριού.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι επιχειρηματίες του νησιού αντιδρούν και απειλούν ακόμη και να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το λουκέτο.
«Όλοι εμείς οι επιχειρηματίες της Μυκόνου έχουμε σαν προτεραιότητα την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρκεί να είναι εφικτό. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο σε ένα μαγαζί με όρθιους να τους αστυνομεύεις και να τους απαγορεύεις να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο γραμματέας Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, στον ΣΚΑΪ.
«Αυτό που προτείνουμε αφενός μεν είναι να γίνει μία πιο βιώσιμη και οικονομικά και υγειονομικά κατάσταση, όπου να μπορούν από τη μία να μαζευτούν οι άνθρωποι αλλά από την άλλη να μην κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό. Για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον περιμετρικό χώρο, να υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος, να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν με την ώρα άφιξης τους ώστε να μπορεί να υπάρξει μία ιχνηλάτηση σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πιθανό κρούσμα», ανέφερε.
«Σήμερα θα συζητηθεί εάν θα κλείσουμε τα καταστήματα της Μυκόνου. Είναι μέσα στην ατζέντα και μέσα στις επιλογές που έχουμε. Ίσως για ορισμένα καταστήματα είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, τονίζοντας ότι είναι μη βιώσιμο τα μαγαζιά να λειτουργούν με βάση τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.