Την υγεία τους στο βωμό της μυικής δύναμης, της αντοχής και της αθλητικής απόδοσης θυσιάζουν παίρνοντας αναβολικά οι άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως πολλοί συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση των εν λόγω ουσιών, παρότι γνωρίζουν πως έχουν σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες. Τα στοιχεία αυτά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο για την υγεία των χρηστών αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αναβολικά στεροειδή, όπως η τεστοστερόνη, είναι ορμόνες που βελτιώνουν την απόδοση, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και ενισχύουν την αθλητική ικανότητα, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένα άτομα (κυρίως άνδρες) στην υπερχρήση τους. Εντούτοις, η χρήση στεροειδών έχει ορισμένες σοβαρές παρενέργειες, όπως μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, στυτική δυσλειτουργία, φαλάκρα, γυναικομαστία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά, μια μελέτη του 2014 υπολόγισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 3,3% του πληθυσμού ή το 6,4% του αρσενικού πληθυσμού κάνουν κακή χρήση στεροειδών. Πρόσφατα στοιχεία κατέδειξαν ότι τα στεροειδή όχι μόνο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου αλλά και ότι προκαλούν βλάβη στο σπέρμα, επομένως θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τα παιδιά τους.

Στη  νέα μελέτη, ο Δρ Mykola Lykhonosov και οι συνεργάτες του από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, διεξήγαγαν μια ανώνυμη έρευνα σε άνδρες που πηγαίνουν τακτικά το γυμναστήριο, προκειμένου να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους για τη χρήση και τη στάση τους απέναντι στους κινδύνους των αναβολικών στεροειδών για την υγεία. Από τους 550 ερωτηθέντες το 30,4% δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε στεροειδή, το 74,3% των χρηστών ήταν ηλικίας 22-35 ετών και το 70,2% των χρηστών είπαν ότι γνώριζαν τις παρενέργειες. Επιπλέον, το 54,8% όλων των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στεροειδή και τις παρενέργειές τους.

«Αυτά τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά, όχι μόνο γιατί η κατάχρηση των στεροειδών ήταν σε υψηλά επίπεδα αλλά και γιατί παρότι η γνώση των παρενεργειών ήταν επίσης υψηλή, αυτό δεν εμπόδισε τους χρήστες να τα πάρουν», αναφέρει ο Δρ Lykhonosov.

Ο ίδιος προγραμματίζει να διερευνήσει πώς μπορούν να θεραπευτούν οι ορμονικές ανισορροπίες και οι διαταραχές που προκαλούνται. Πιστεύει επίσης ότι η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία μπορεί να βοηθήσει στην αποθάρρυνση των χρηστών.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση μέσω της προώθησης ιστοριών από πρώην χρήστες, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η χρήση στεροειδών επηρέασε αρνητικά την υγεία και τη ζωή τους», καταλήγει.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ECE 2019, στη Λυών.

Οι παρενέργειες  σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)

Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*.

* Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.

Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).

Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.