Παρότι η μακροζωία τείνει να χαρακτηρίζει τις οικογένειες, στην πραγματικότητα, τα γονίδια επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής πολύ λιγότερο απ΄ όσο νομίζαμε, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι προγενέστερες μελέτες ενδεχομένως να έχουν υπερεκτιμήσει τον ρόλο της κληρονομικότητας, στην οποία απέδιδαν έως και το 30%.

Η νέα μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Calico Life Sciences, μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης που ανήκει στην Alphabet Inc. (μητρική εταιρεία της Google), η αποστολή της οποίας είναι να κατανοήσει τη βιολογία της γήρανσης.

«Κλειδί» το επιλεκτικό ζευγάρωμα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες που αφορούσαν  περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, αναλύοντας οικογενειακά δέντρα από την δημοσίως προσβάσιμη βάση δεδομένων του Οργανισμού Ancestry.

Η αρχική ανάλυση αποκάλυψε ότι, κατά τη σύγκριση της διάρκειας ζωής των αδελφών και των πρώτων ξαδέρφων, η κληρονομικότητα του προσδόκιμου ζωής άγγιζε περίπου το 20 έως 30 %, δηλαδή ποσοστά παρόμοια με αυτά που είχαν καταδείξει προηγούμενες μελέτες.

Εντούτοις, η διάρκεια ζωής των συζύγων έτεινε επίσης να είναι παρόμοια, γεγονός που η μελέτη το απέδωσε στο κοινό περιβάλλον. «Επειδή ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, μπορεί να έχουν κοινούς πολλούς μη γενετικούς παράγοντες, από τη διατροφή μέχρι τις συνήθειες ύπνου, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια της ζωής τους», εξηγούν οι ερευνητές.

Την ίδια στιγμή, όμως, διαπίστωσαν και κάτι παράξενο: Βρήκαν ότι ακόμη και τα αδέρφια των συζύγων και οι σύζυγοι των πρώτων ξαδελφιών  είχαν παρόμοια διάρκεια ζωής, παρότι ούτε ζούσαν στο ίδιο σπίτι, ούτε ήταν συγγενείς εξ  αίματος.

Προκειμένου να δώσουν μια εξήγηση οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση αυτού που ονομάζεται «επιλεκτικό ζευγάρωμα», του φαινομένου δηλαδή κατά το οποίο οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συζύγους με τους οποίους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

«Σε περίπτωση που υπήρχε επιλεκτικό ζευγάρωμα, αυτό θα σήμαινε ότι οι παράγοντες που είναι σημαντικοί για τη διάρκεια ζωής τείνουν να είναι παρόμοιοι μεταξύ των συζύγων», εξηγεί ο Graham Ruby, κύριος συντάκτης της μελέτης και κύριος ερευνητής στο Calico Life.

Οι επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι αυτό συνέβαινε και όταν συνυπολόγισαν το επιλεκτικό ζευγάρωμα, ο  ρόλος της κληρονομικότητας στη διάρκεια της ζωής μειώθηκε στο 7%.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, τόσο γενετικοί όσο και μη γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάζουν το πόσο θα ζήσει ένας άνθρωπος. Εντούτοις, ο ρόλος των γονιδίων ενδεχομένως να μην είναι αυτός που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε. «Για παράδειγμα, αν ο πλούτος συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής και οι πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται πλούσιους, αυτό θα μπορούσε να κάνει το προσδόκιμο της ζωής να φαντάζει περισσότερο κληρονομικό απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι», εξηγούν.

Η  μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GENETICS.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορυφαίοι φορείς υγείας: Οι πανδημίες της γρίπης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεμφανιστούν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πνευμονιοκοκκική πνευμονία: Το λάθος και το παράδοξο που κοστίζουν ζωές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσα κιλά πρέπει να είσαι, για να ζήσεις περισσότερο