ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 35 εκατομμύρια ανθρώπους, ανατρέπει την εικόνα που διαμόρφωσαν προηγούμενες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία δεν προκαλεί πρόωρο θάνατο.
Η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ελλιπής σε διάρκεια ή ποιότητα ύπνος επηρεάζει τη θνησιμότητα. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων δεν απειλείται από την αϋπνία, για ορισμένους οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές.
Στην πρώτη ανασκόπηση αυτού του είδους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders, της Αδελαΐδας, ανέλυσαν 17 μελέτες που διερευνούν την πιθανή σχέση μεταξύ αϋπνίας και θνησιμότητας.
Οι μελέτες διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο για χρονικό διάστημα 11 ετών, κατά μέσο όρο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αυτό-ανέφεραν αϋπνία, ενώ μερικοί είχαν επίσημα διαγνωσθεί ως πάσχοντες από τη διαταραχή.
Η αϋπνία ορίστηκε είτε ως συχνή -όταν υπήρχε δυσκολία ύπνου για τρεις ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα- ή συνεχόμενη – που διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε πολλές καταστάσεις, από την κατάθλιψη και το άγχος, έως στο διαβήτη και την άνοια, στην πραγματικότητα δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Nicole Lovato, πιστεύουν ότι το συμπέρασμα αυτό πρέπει να καθησυχάσει όσους «στριφογυρίζουν» συχνά στο κρεβάτι.
Τονίζουν, ωστόσο, ότι αναλύθηκαν μόνο 17 μελέτες, οι οποίες είχαν σχετικά σύντομο χρόνο παρακολούθησης, συνεπώς, απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.
Σημειώνουν, επίσης, ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους πάσχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης, σωστές στάσεις για τον ύπνο και να τροποποιήσουν τις κακές συνήθειες, παραμένει το «χρυσό πρότυπο» θεραπείας.
Η αϋπνία είναι η συνηθέστερη διαταραχή ύπνου και επηρεάζει το 10 – 30% των ανθρώπων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και το χρόνο μεταξύ των χτύπων, κατάσταση που πιστεύεται ότι οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης, τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή είναι περιορισμένα, καθώς πολλές μελέτες είναι μικρές και δεν συνυπολογίζουν παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine Reviews.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακόμα και μια νύχτα αϋπνίας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader
- Κώστας Τασούλας: Απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τις χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε
- P&G: Ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις τιμών – Τι προβλέπει για το 2025 υπό την προεδρία Τραμπ
- Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας