Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο… οικογενειακός γιατρός στην ιατρική κοινότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν κανενός είδους «κυρώσεις» για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί, από 1/1/19, οπότε και είχε οριστεί η μετάβαση από την προεραιτική στην υποχρεωτική εγγραφή.

Ιατρικές Ενώσεις και Σύλλογοι, αντιδρούν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μιλούν για την «αποδυνάμωσή» του από τις αρχές του επόμενου έτους με την απομάκρυνση γιατρών από τη θέση τους, ενώ δεν λείπουν και οι κινητοποιήσεις

 ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: «Δράμα» η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ

 Η Πανελλήνια Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά την εγγραφή και την αντιστοίχιση με δυσεύρετους ή ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια και μιλά για τρεις πράξεις του… δράματος

«Η καταχρηστική και αιφνιδιαστική καταγγελία 2.000 συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων και κατάργηση 4,8 εκατομυρίων δωρεάν ετήσιων επισκέψεων στις 31/07/2018 αποτέλεσε την πρώτη πράξη του δράματος, που ανέτρεψε την ικανοποιητική παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην κοινωνία.

Η δεύτερη πράξη αφορά τον ανελέητο εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους στο δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό ιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης.

Η τρίτη πράξη είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα συντελεστεί από τις αρχές του επόμενου έτους στους κρατικούς φορείς από την αποχώρηση των ιατρών (επικουρικών ιατρών, ιατρών ΠΕ με δικαστικές αποφάσεις) από τη θέση τους”, αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα τονίζει ότι αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς των υπόλοιπων ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) καθώς και τον τρόπο παραπομπής των ασθενών.

“Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους, κλπ.

Οι τοπικές μονάδες και τα κέντρα υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με καθολικό και ολοκληρωμένο τρόπο την αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας λόγω και της εξ ορισμού υποστελέχωσης τους», επισημαίνει.

 Ευρεία σύσκεψη συγκαλεί ο ΙΣΑ

Ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ. και των Συλλόγων Ασθενών για την ΠΦΥ συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, για την Τετάρτη 12-12-2018 με θέμα την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Στην επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο ΙΣΑ συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών και από τον ΙΣΑ ο Α’ Αντιπρόεδρος Φ. Πατσουράκος και τα μέλη του Δ.Σ. Ι. Κεχρής και Π. Ψυχάρης.

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του, καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας.

Έχει, επίσης, πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα  είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).

«Στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12.12.2018 παραπάνω σύσκεψη θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα με βάση τα πραγματικά δεδομένα και θα αποφασιστεί η περαιτέρω συλλογική δράση, αφού η προ μηνός περίπου συνάντηση με τον κ. Υπουργό Υγείας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε πάρει», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς

Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, με σύνθημα το «Ναι στον οικογενειακό γιατρό, όχι στα ψευδεπίγραφα του υπουργείου Υγείας». “Αγωνιζόμαστε για οικογενειακό γιατρό με πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, άρση παράλογων περιορισμών στο ρόλο του, αξιοπρεπή αποζημίωση και ελευθερία επιλογής του από τον πολίτη- από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα”, αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογενειακός γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή. Αναλυτικός οδηγός