Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα της COVID-19 κάνουν άλματα και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μεγάλους αριθμούς. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μας λέει ότι αναμένεται πολύ δυνατό κύμα της νόσου μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν αποκλείεται, δε, αυτό το δυνατό κύμα να το δούμε ακόμη και στο τέλος Ιουνίου.

«Χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε τις επόμενες 1-2 μέρες, αλλά φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη η διασπορά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 από αυτή που δίνουν τα επίσημα στοιχεία», μας λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Νέο πολύ δυνατό κύμα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα, 1.274 επαναλοιμώξεις, 15 θανάτους και 103 διασωληνωμένους. Την… κρυάδα, βέβαια, την είχαμε πάρει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, οπότε βλέπαμε την σταδιακή αύξηση στα κρούσματα.

Οι επισημάνσεις του κυρίου Σαρηγιάννη και ξένων επιστημόνων για τον ρόλο των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 φαίνεται ότι ισχύουν απολύτως.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, που παρατηρείται, είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανέμεναν οι επιστήμονες, όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του 5ου κύματος.

«Οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 περιμένουμε ότι θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο και συγκεκριμένα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Αυγούστου σε ένα πολύ δυνατό κύμα, που θα δούμε και αύξηση στους θανάτους, αν είμαστε χωρίς μάσκες.

Εάν, ωστόσο, η κατάσταση πάει όπως στην Πορτογαλία, τότε φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό κύμα ως το τέλος Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Και προσθέτει: «Βλέπαμε αύξηση τις τελευταίες 10-15 μέρες. Απλά άρχισε, πια, να φαίνεται σε μεγάλους αριθμούς. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι 1,26. Συγκλονιστική αλλαγή από χθες, που ήταν στο 1,13 κι αυτό δεν είναι καλό. Είναι δείκτης των τελευταίων 14 ημερών και είναι ένας σταθερός δείκτης. Το μοντέλο μας έλεγε ότι θα γίνει ακριβώς αυτό που έγινε, ήταν το μόνο. Και νομίζαμε ότι ο κύριος λόγος ήταν η διαφυγή από την ανοσία στην παραλλαγή Όμικρον 2. Η αύξηση αυτή, που παρατηρείται, βγαίνει εκτός από την πρόβλεψη, είναι μεγαλύτερη. Είναι σαν να περιμένεις ένα κύμα και να έρχεται τσουνάμι».

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Στην Πορτογαλία παρατηρείται έξαρση της νόσου του τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτέλεσε άριστο παράδειγμα, μιας και εμβολιάστηκε πλήρως το 90% του πληθυσμού της.

Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα των Όμικρον 4 και 5, αλλά, αφενός ακόμη δεν είναι σαφές ποια υποπαραλλαγή θα επικρατήσει, αφετέρου είναι πιθανόν η αύξηση αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Στη χώρα μας είναι πολύ μικρή η δειγματοληψία και είναι μικρή και η αλληλούχιση. Άρα δεν έχουμε καλό δείγμα, για να δούμε αν είναι η Όμικρον 4 ή η Όμικρον 5.  Όμως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με τα επίσημα δεδομένα», εξηγεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Μάσκες ξανά

Όπως όλα δείχνουν, το… παιχνίδι παίζεται στον αριθμό των τεστ. Ο εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις προσφέρει μικρή προστασία έναντι της μόλυνσης από τις υποπαραλλαγές του ιού, που διαφεύγουν πολύ εύκολα από την ανοσία.

Πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων, που ζητούν να φοράμε μάσκες ξανά σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, ακόμη και εξωτερικούς.

«Ο εξωτερικός χώρος δεν προστατεύει από έναν ιό, που διαφεύγει της ανοσίας. Απαιτείται χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό, αύξηση των τεστ, αύξηση της ιχνηλάτησης και, κυρίως, αύξηση στην αλληλούχιση των δειγμάτων, για να δούμε αν πρόκειται για τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Τέλος χρειάζεται να γίνει η 4η δόση του εμβολίου όσο πιο νωρίς γίνεται», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, με τίτλο ALERT 17, αναφέρει:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης, που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Διαβάστε επίσης:

FDA: Υπέρ της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 4 ετών

ΗΠΑ: Θετικός στην Covid-19 ο Άντονι Φάουτσι