ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αξιοσημείωτη είναι η επίδραση της αλλαγής της ώρας στον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα. Εντούτοις, φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της αλλαγής του φθινοπώρου και αυτής της άνοιξης.
Όπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, η μία ώρα επιπλέον ύπνου δεν είναι η μοναδική επίπτωση της αλλαγής που έγινε την Κυριακή. Αυτά τα επιπλέον 60 λεπτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία. Ειδικά όσον αφορά τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξε ότι μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες μετά την αλλαγή του φθινοπώρου ο αριθμός των δυνητικά θανατηφόρων εμφραγμάτων μειώνεται περίπου κατά 20%, αναφέρει η DailyMail.
Αντίθετα, όταν τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά την άνοιξη, τα ποσοστά εμφράγματος αυξάνονται κατά 25% σχεδόν αμέσως.
Η στέρηση ενός επαρκούς –7-8 ώρες – νυχτερινού ύπνου για περισσότερες από 4 εβδομάδες ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια χρόνια κατάσταση που απειλεί την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επίπτωση αφορά στην υγεία της καρδιάς.
Πέρυσι, μια μελέτη σε 460.000 Βρετανούς διαπίστωσε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, οι οποίοι ήταν απόλυτα υγιείς, παρουσίασαν δραματική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.
Όσοι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου από εκείνους που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες. Επιπλέον, όταν η διάρκεια του ύπνου μειωνόταν στις πέντε ώρες ή λιγότερες, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά περισσότερο από 50%.
Εντούτοις, όπως εξηγεί ο καθηγητής Melvin Lobo, ειδικός στην καρδιακή νόσο στο NHS Health Trust του Bart στο Λονδίνο, δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου που παίζει ρόλο αλλά και η ποιότητά του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά άλλων κοινών προβλημάτων, προκαλώντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος. «Η εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αφυδάτωση τη νύχτα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ορμονών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση», σημειώνει ο καθηγητής Naveed Sattar, από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Η στέρηση ύπνου ανατρέπει επίσης την ισορροπία των ζωτικών ορμονών στον οργανισμό που ελέγχουν την όρεξη.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ – έως και δύο ώρες πριν από τον ύπνο – ανατρέπει το εσωτερικό ρολόι του σώματος ή αλλιώς τον κιρκαδικό ρυθμό, που με τη σειρά του διαταράσσει τον μεταβολισμό. Ο οργανισμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός στην επεξεργασία τροφίμων προκειμένου να τα μετατρέψει σε ενέργεια, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, δύο ευρέως γνωστούς παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο πολύ σύντομος ύπνος μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σκλήρυνση στις αρτηρίες. Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η συνήθεια αυτή αυξάνει κατά τρεις φορές τον κίνδυνο να αναπτύξουν τα άτομα αυτά λιπώδη κατάλοιπα στα αιμοφόρα αγγεία, κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς περιόδου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν για τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Οι παραπάνω επιπτώσεις δεν μπορούν να αντιστραφούν με το συμπλήρωμα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έδειξαν πρόσφατες κινεζικές έρευνες.
Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το να κοιμάται κανείς νωρίς όχι μόνο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, αλλά και αναπνευστικές νόσους, ψυχολογικές διαταραχές και – σύμφωνα με μερικές μελέτες – από πρόωρο θάνατο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»