Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σταθερά τα 80 για περισσότερες από 15 ημέρες, ενώ έσπασε και το “φράγμα” των 100 μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επί του παρόντος, η πίεση στο σύστημα Υγείας θεωρείται διαχειρίσιμη, εντούτοις, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία λόγω της περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας, η οποία θα επιφέρει συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, κατά συνέπεια και αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.

Χθες, Δευτέρα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 50 νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων.

Από αυτές, οι 12 θα λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα, οι άλλες 12 σε δύο εβδομάδες και έως το τέλος του έτους θα λειτουργούν και οι 50 κλίνες.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και όταν τελειώσει η πανδημία θα τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην τελετή εγκαινίων.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 950, εκ των οποίων οι 277 διατίθενται αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19. Με την προσθήκη των 12 νέων κρεβατιών στο «Σωτηρία», μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι κλίνες ΜΕΘ για Covid- 19 θα ανέλθουν στις 289, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τις 327.

Επίσης, υπάρχουν επιπλέον 673 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες νοσηλεύουν περιστατικά εκτός κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, μέχρι την Παραακευή, καλυμμένες σε επίπεδο επικράτειας ήταν 107 κλίνες με ασθενείς κορονοϊού και περίπου 500 με άλλα περιστατικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάπτυξη 177 κλινών που χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι οποίες, ωστόσο, στο σύνολό τους θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Μάρτιο- Απρίλιο.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τελικός στόχος του σχεδίου ενίσχυσης των ΜΕΘ  είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, που αντιστοιχεί σε 1200 κλίνες.

Εξειδικευμένο προσωπικό

Ενώ τα κρεβάτια στις Μονάδες αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό, νοσοκομειακοί γιατροί και εντατικολόγου τονίζουν την ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωσή τους.

Αναφερόμενη στο θέμα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, επεσήμανε πρόσφατα ότι η στελέχωση των μονάδων με εξειδικευμένο στην εντατική θεραπεία προσωπικό, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εταιρείας, όμως από καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το κρίσιμης σημασίας αυτό ζήτημα ανέδειξε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος: «Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά στο σύστημα είναι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτούργησαν ποτέ δεκάδες έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες.  Σήμερα είναι κλειστές 80 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, έτοιμες, εξοπλισμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε το ζήτημα σε σχετική έρευνα. Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Με μετακινήσεις προσωπικού δεν ανοίγουν ΜΕΘ», σημείωσε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό για τη δυναμικότητα των μονάδων γι’ αυτές τις δύο εβδομάδες, ενώ επίκεινται κι άλλες προσλήψεις: «θα γίνουν προσλήψεις όπου και όποτε χρειαστεί», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξανά στη μάχη ο ιδιωτικός τομέας

Όπως και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας επιστρατεύεται ξανά στη μάχη  με το νέο κορονοϊό. Σε περίπτωση έξαρσης των περιστατικών covid-19 και εάν δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές, διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου να νοσηλεύονται περιστατικά εκτός κορονοϊού.

Μάλιστα, με ειδική ρύθμιση το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να αυξήσουν κατά 40%  τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό.

Η ρύθμιση ορίζει ότι οι νέες κλίνες θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

«Η απόφαση είναι η ίδια η οποία είχε υπογραφεί (σ.σ. στο 1ο κύμα) και είναι προς όφελος του Δημοσίου. Μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των μονάδων αυτών και της λειτουργίας αυτών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η ρύθμιση ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01.10.2020 και έως την 31.12.2020.