ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από μήνες, δυσκολίες και αλλαγές, ο προσωπικός γιατρός, που εντάσσεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τίθεται τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Mononews, εξήγησε γιατί υπήρχαν όλες αυτές οι καθυστερήσεις και τι αλλαγές έγιναν στο νομοσχέδιο.
«Η μεταρρύθμιση του θεσμού του προσωπικού γιατρού αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμένες δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Πέρα από τη φροντίδα για τους ενήλικες, έχουμε επεκτείνει τη μεταρρύθμιση, ώστε να περιλαμβάνει και τα παιδιά, ενισχύοντας, έτσι, το πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Ειδικότερα, στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θεσμοθετείται και ο προσωπικός παιδίατρος για 500.000 παιδιά.
Αγαπηδάκη: Έρχεται και ο προσωπικός παιδίατρος
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προσωπικού γιατρού ενισχύεται για πρώτη φορά η κάλυψη ιατρικών αναγκών παιδιών και θα καλυφθεί δωρεάν το 1/3 του παιδιατρικού πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη: «Ο προσωπικός παιδίατρος θα αναλάβει την παρακολούθηση των παιδιών της χώρας μας από τη γέννησή τους έως και την εφηβεία, παρέχοντας ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα.
Η φροντίδα αυτή θα περιλαμβάνει τακτικό ιατρικό έλεγχο, εμβολιασμούς και προληπτική ιατρική και ο προσωπικός παιδίατρος θα είναι διαθέσιμος και για κατ’ οίκον επισκέψεις, όταν αυτό χρειάζεται».
Ο νέος θεσμός αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά πολλές οικογένειες, που ως τώρα συμβουλεύονταν ιδιώτες γιατρούς, βάζοντας ενίοτε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι προσωπικοί παιδίατροι θα ενταχθούν στα τοπικά Κέντρα Υγείας.
Οι ανάγκες για επιπλέον γιατρούς
Ένα από τα βασικά προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης του νέου θεσμού, είναι η έλλειψη γιατρών, παρά τα οικονομικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα η χώρα διαθέτει 2.214 προσωπικούς γιατρούς, που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επιπλέον στον θεσμό έχουν εγγραφεί μόλις 1.331 ιδιώτες γιατροί, αλλά χρειάζονται κι άλλοι, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες και να καλύπτεται όλος ο πληθυσμός.
Από την πλευρά των πολιτών, έχουν καταφέρει να εγγραφούν λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να φθάνει αυτή τη στιγμή στο 56%.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όποιον γιατρό θέλουν, για να είναι ο προσωπικός τους.
Οι προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι:
- γιατροί του δημοσίου,
- ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες,
- αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας,
- ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιλογής του πολίτη, που θα πληρώνονται ιδιωτικά.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη νέοι γιατροί να προτιμούν τις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας, ώστε κάποια στιγμή να καλυφθούν οι ανάγκες στο ΕΣΥ και να μην παρατηρείται πλέον υποστελέχωση.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίνει κίνητρα, για να επιλέγουν οι νέοι γιατροί αυτές τις ειδικότητες. Οι ειδικευόμενοι στη Γενική Ιατρική και στην Παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ τον χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης
Στο Μαντούδι οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έως τις 16 Σεπτεμβρίου για δωρεάν εξετάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»