ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με γοργό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη και οι ειδικοί εκφράζουν, πλέον, τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει νέα επιδημία.
Στη χώρα μας αυξάνονται οι επισκέψεις ασθενών με γρίπη στα ιατρεία και παράλληλα πληθαίνουν οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία, καθώς ταλαιπωρούνται από θορυβώδη συμπτώματα.
Η αύξηση των περιστατικών στην Ελλάδα είναι αργή, μεν, σταθερή, δε, με άτομα όλων των ηλικιών να πλήττονται και όχι μόνο εκείνα, τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες λόγω συνοδών νοσημάτων, ευαισθησίας και ευπάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα τέσσερις στις εκατό επισκέψεις σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφορούσαν σε άτομα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, έναντι τριών στις εκατό επισκέψεις την προπερασμένη εβδομάδα.
«Βράζει» η Ευρώπη
Στην Ευρώπη σύστημα επιτήρησης για την πορεία της γρίπης έχουν 41 χώρες, αλλά οι μισές από αυτές, 20 συγκεκριμένα, δεν ενδιαφέρονται να καταγράψουν τη γενικευμένη δραστηριότητα της γρίπης κατά επίσημη δήλωσή τους. Αυτό, βέβαια, μάλλον θα αλλάξει, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις και έρθει μια νέα επιδημία.
Πάντως το όριο συναγερμού για τον ορισμό της επιδημίας έχει οριστεί στο 10%. Οπότε σε αυτή τη φάση σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο. Εκτός από τη Γερμανία. Εκεί έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αναφέρεται δραστηριότητα της εποχικής γρίπης πάνω από το 10%. Τα ποσοστά θετικότητας, μάλιστα, ξεπερνούν το όριο συναγερμού – το 13% των ατόμων, που έχει συμπτώματα και κάνει ιατρικές εξετάσεις, αποδεικνύεται θετικό στον ιό.
Εκτεταμένη δραστηριότητα γρίπης καταγράφει το Καζακστάν, υψηλή δραστηριότητα και τοπική εξάπλωση καταγράφει η Μάλτα, η Σκωτία αναφέρει περιφερειακή εξάπλωση του ιού. Εξάλλου σε 17 ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται σποραδική εξάπλωση του ιού.
Τα στελέχη που ανιχνεύθηκαν
Από τον εντοπισμό και από την καταγραφή των μέχρι τώρα κρουσμάτων φαίνεται ότι επικρατεί ο ιός Η3Ν2.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία, τα οποία καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σε αυτήν αναλύονται τα δεδομένα από την παρουσία των ιών της γρίπης στην Ευρώπη κατά τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως αποδεικνύεται, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις επιδημίας γρίπης και την περασμένη περίοδο (2021 – 2022), με το όριο θετικότητας των δειγμάτων να ακουμπάει στο 10%.
Φέτος, πάντως, η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα θετικά δείγματα, για τούτο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτόν τον χειμώνα η γρίπη θα σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, μετά από δυο χρόνια «απραξίας».
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού ενάντια στη γρίπη, ειδικά στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στους επαγγελματίες υγείας.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το 98% των κρουσμάτων αφορούσε σε ιούς τύπου Α, με τον A (H3N2) να εξακολουθεί να κυριαρχεί (σε ποσοστό 84%) έναντι του A (H1N1) με ποσοστό 16%.
Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
Οι γιατροί ακούραστα επαναλαμβάνουν ότι πέρα από το εμβόλιο, η χρήση μάσκας, η αποφυγή του συγχρωτισμού και η σχολαστική καθημερινή υγιεινή είναι αυτά που θα μας προφυλάξουν.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, η όλη συζήτηση περί συνδυασμού γρίπης και COVID-19 δεν είναι τρομολαγνική και η εμπειρία από το νότιο ημισφαίριο το απέδειξε. Εκεί τα κύματα των δύο νόσων εναλλάσσονταν, καθώς οι ιοί δεν μπορούν να συμβιώσουν, αλλά αλληλοεξουδετερώνονται.
Αν αυτό συμβεί και στο δικό μας ημισφαίριο, τα νοσοκομεία θα γεμίσουν ως επί το πλείστον από ηλικιωμένους ασθενείς και το ΕΣΥ θα δεχτεί εκ νέου πιέσεις.
Στα φαρμακεία πωλούνται ήδη τα πρώτα διπλά τεστ, που ανιχνεύουν και την COVID-19 και τη γρίπη.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»