Οι χώροι εστίασης, όπως μπαρ και εστιατόρια, διατηρούνται συνήθως καθαροί, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός υγειονομικού ελέγχου. Ωστόσο, σίγουρα κάποια μικρόβια επιβιώνουν μέσα σε αυτά. Σε άλλα περισσότερα και σε άλλα λιγότερα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε.

Ορισμένα από τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια σε εστιατόρια και μπαρ είναι:

Τα μενού

Τα πιο πολλά μικρόβια σε ένα εστιατόριο βρίσκονται στα μενού. Μελέτες έχουν δείξει ότι ίχνη από E. coli και S. aureus (σταφυλόκοκκος) μπορούν να βρεθούν στα μενού, τα οποία περνούν από πολλά χέρια.

Τα πλαστικά μενού συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια από τα χάρτινα, ειδικά εάν βρέχονται. Το πλαστικό δεν μπορεί να απορροφήσει νερό, οπότε παραμένει εκεί μέχρι να εξατμιστεί, δίνοντας στα βακτήρια αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν. Το πλύσιμο των χεριών αφού αγγίξετε ένα μενού και προτού φάτε οτιδήποτε, ειδικά εάν πρόκειται για finger food ή πιάτα που μοιράζονται, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εξάπλωσης μικροβίων.

Ο πάγος

Τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν στο νερό, άρα δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ευδοκιμούν στον πάγο. Μελέτη, η οποία εξέτασε τον πάγο που ελήφθη από μπαρ και εστιατόρια, βρήκε διάφορους τύπους βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, αλλά όχι σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προκληθούν τελικά οι λοιμώξεις αυτές.

Σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες μόλυναν παγάκια με τέσσερις τύπους βακτηρίων και τα χρησιμοποίησαν σε ροφήματα με βότκα, ουίσκι, τζιν, τσάι με ροδάκινο, τόνικ και σόδα. Παρατήρησαν ότι μόνο στο ουίσκι δεν υπήρχαν ζωντανά βακτήρια.

Φέτες λεμονιού – πορτοκαλιού

Οι φέτες εσπεριδοειδών που «κοσμούν» στα ποτήρια σας, είναι φορείς μικροβίων. Σε δοκιμές, το 70% των δειγμάτων είχαν πάνω τους μικροοργανισμούς, μερικά εκ των οποίων μέχρι και 25.

Τα οξέα του στομάχου μπορούν να εξουδετερώσουν τους περισσότερους από αυτούς τους μικροοργανισμούς, αλλά μερικοί μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια ή όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ελέγχετε εάν ο μπάρμαν χρησιμοποιεί γάντια ή λαβίδα για να γαρνίρει τα ποτά πριν παραγγείλετε το δικό σας.

Οι μπουφέδες

Δυστυχώς, τα μικρόβια μπορεί να βρίσκονται ακόμη και στο μπουφέ από τον οποίο θα φάτε. Οι άνθρωποι αναπνέουν πάνω από τα φαγητά ή τα αγγίζουν και πιάνουν τα εργαλεία σερβιρίσματος ενώ βρίσκονται στην ουρά. Μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους:

Βεβαιωθείτε ότι το κρέας που σερβίρεται ζεστό είναι υπό λαμπτήρες θερμότητας ή σε θερμαινόμενη επιφάνεια και τα κρύα κρέατα βρίσκονται σε πάγο.

Όταν σερβίρετε μόνοι σας, μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη σε διαφορετικά φαγητά.

Μην τρώτε ενώ βρίσκεστε ακόμη στην ουρά του μπουφέ.

Αν δεν νιώθετε καλά (π.χ. σα να σας γυροφέρνει ίωση ή γρίπη), στείλτε κάποιον άλλον να γεμίσει το πιάτο σας.

Εάν πρέπει να φτερνιστείτε, απομακρυνθείτε από το φαγητό πριν το κάνετε.

Καρυκεύματα και σος

Το αλάτι, το πιπέρι, το κέτσαπ και η μουστάρδα έχουν ως στόχο να προσθέσουν γεύση στο φαγητό σας, αλλά μπορούν επίσης να προσθέσουν μικρόβια. Τα αντικείμενα αυτά, που επίσης αλλάζουν πολλά χέρια, όπως τα μπουκάλια με τις σος και οι αλατοπιπεριέρες, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια, όπως E. coli και κολοβακτηρίδια.

Εάν έχετε απολυμαντικό χεριών ή απολυμαντικά μαντιλάκια, μπορείτε να «περάσετε» τα παραπάνω αντικείμενα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Οι επιφάνειες των τραπεζιών

Τέλος, αν νομίζετε ότι καθαρίζοντας ο σερβιτόρος το τραπέζι σας εξαφανίζει και τα μικρόβια κάνετε λάθος. Αυτό συμβαίνει μόνο στη θεωρεία, καθώς τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες συγκεντρώνονται στα ίδια τα πανιά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τραπεζιών. Γι’ αυτό, αν πέσει κάτι πάνω στο τραπέζι σας, σκεφτείτε το καλά αν θα το φάτε.

Με πληροφορίες από το WebMD.