Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Περιεχόμενα
Αρκετές είναι οι εκκρεμότητες, που συγκεντρώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό να «τρέξουν» μετά τις ευρωεκλογές. Ο σχεδιασμός, που έχει κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και καιρό, αποτυπώνεται σε λίστα με τις επόμενες κινήσεις του, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αλλαγές στο ΕΣΥ, να υλοποιηθούν δεσμεύσεις και να προχωρήσουν νομοσχέδια.
Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά, ο… πολύπαθος προσωπικός γιατρός, οι αλλαγές στις εφημερίες, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Επιπλέον επίκειται η συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, που εδώ και λίγους μήνες συνεχώς αναβαλλόταν.
Άδωνις: Ο σχεδιασμός και η πρώτη προτεραιότητα
Πάντως ειδικά το ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένου ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες είναι (και θα είναι) αυξημένες.
Στο Υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα βρεθούν γιατροί πρόθυμοι να μετακομίσουν και να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά κίνητρα της κυβέρνησης. Ήδη πριν από λίγες μέρες ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει προχωρήσει συμφωνία στη Μύκονο, για τη στέγαση γιατρών και νοσηλευτών.
Βέβαια μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, για τις οποίες οι προκηρύξεις των σχετικών θέσεων έχουν κηρυχθεί άγονες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η άμεση τακτοποίηση του ζητήματος είναι προσωπικό στοίχημα του Υπουργού.
Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός: «Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, που θα ψηφιστούν μετά τις ευρωεκλογές».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 3.525 εγγεγραμμένοι γιατροί – εκ των οποίων οι 2.211 από τον δημόσιο τομέα, 1.314 από τον ιδιωτικό τομέα – και έχει εγγραφεί το 56,6% των πολιτών.
«Έχουμε εντάξει το σχετικό άρθρο για τη δυνατότητα επιλογής ιδιώτη γιατρού, μια πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που κάναμε δεκτή και πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει λήξει όλο αυτό. Πιστεύω πάρα πολύ στον προσωπικό γιατρό. Η βασική μεταβολή, που θα κάνουμε, είναι η θεσμοθέτηση δεικτών απόδοσης των οικογενειακών και προσωπικών γιατρών, έτσι ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά αποδίδει αυτό το εργαλείο στο σύστημα. Και νομίζω ότι θα αποδώσει», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία
Στη λίστα με τις προτεραιότητες, που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στα νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα στα ΤΕΠ, στις εφημερίες, καθώς και στις διοικήσεις.
Οι εικόνες με τα ράντζα πριν από λίγο καιρό «στοιχειώνουν» την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η βελτίωση στους χρόνους εξυπηρέτησης των άρρωστων πολιτών είναι must και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν και οι εφημερίες βάσει του νέου σχεδιασμού.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για νέους διοικητές αναμένονται οι μετακινήσεις των στελεχών, ενώ αλλαγές κυοφορούνται και στον τρόπο ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία, πιθανόν με τη σύσταση νέου Οργανισμού με ανάλογες αρμοδιότητες.
Θα δει τη φαρμακοβιομηχανία
Τις επόμενες μέρες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει και η δεύτερη επίσημη συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.
Η συνάντηση θα αφορά, μεταξύ άλλων, στην πορεία της δαπάνης, στο καινοτόμα φάρμακα, στο Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας και στη χρηματοδότησή του, αλλά και στο clawback, που εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις… ντόμινο στην αγορά του φαρμάκου.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, για το οποίο έχουν διαρρεύσει κάποια προσχέδια, αλλά ακόμη δεν έχει βγει σε διαβούλευση.
Διαβάστε επίσης: