Σε ανοδική τροχιά κινείται και στη χώρα μας η ζήτηση για επεμβάσεις πλαστικής-αισθητικής χειρουργικής, ένα χρόνο μετά την έναρξη  περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κορoνοϊού.

Παρότι η καμπύλη των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και οι αποφάσεις για επιπλέον περιοριστικά μέτρα διαδέχονται η μία την άλλη, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά, η οριστική άρση των περιορισμών φαντάζει πιο κοντά από ποτέ, φέρνοντας στο προσκήνιο «ανάγκες» που είχαν μπει για καιρό στον… πάγο.

Ακολουθώντας τις τάσεις άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αμερική, και εν όψει ενός πιο ελεύθερου καλοκαιριού, φαίνεται ότι και στην Ελλάδα, η βελτίωση της εμφάνισης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του προγραμματισμού, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν τα ραντεβού τους.

«Όπως καταδεικνύουν πρόσφατες δηλώσεις από εκπρόσωπο της Γερμανικής Εταιρείας Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής (DGÄPS), η πανδημία αυξάνει την αποδοχή των αισθητικών παρεμβάσεων. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν βγαίνει, εξακολουθεί να βλέπει το πρόσωπό του στο καθρέφτη και έτσι στο lockdown πολλοί αποφασίζουν να κάνουν κάποια αισθητική παρέμβαση. Στην Αμερική, μάλιστα, έχουν συνδέσει αυτήν την αύξηση με τη χρήση βίντεο-κλήσεων και online meetings, με το επιχείρημα ότι στους ανθρώπους δεν αρέσει το πρόσωπό τους έτσι όπως το βλέπουν στην κάμερα. Παράλληλα, πολλοί έχουν πάρει επιπλέον κιλά κατά την περίοδο της καραντίνας και θέλουν να απαλλαγούν από αυτά. Ανάλογες τάσεις δείχνει και η εμπειρία μας από την Ελλάδα», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Η ζήτηση για επεμβάσεις Πλαστικής-Αισθητικής Χειρουργικής αυξάνεται σταδιακά και στη χώρα μας και υποκινείται συχνά από ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν λύσεις προκειμένου να ξεφύγουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και του εγκλεισμού, ενώ παράλληλα -λόγω του περιορισμού των δραστηριοτήτων- έχουν μείνει κάποια χρήματα στην… άκρη.

«Ο εγκλεισμός έχει συμβάλλει στην αποταμίευση, δεδομένου ότι οι δαπάνες για ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά, ψυχαγωγία και κυρίως για ταξίδια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Οπότε οι άνθρωποι αποφασίζουν να επενδύσουν στον εαυτό τους, σε θεραπείες που είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν σταδιακά», σημειώνει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Οι δημοφιλείς επεμβάσεις

Οι επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των γυναικών είναι η βλεφαροπλαστική (με πιο δημοφιλή την άνω βλεφαροπλαστική), το face lift (mini face lift, neck lift, πογωνοπλαστική), οι λιπογλυπτικές- λιποαναρροφήσεις και οι επεμβάσεις μαστού (αυξητική, σμίκρυνση), ενώ ακολουθούν η κοιλιοπλαστική, η βραχιονοπλαστική και η γλουτεοπλαστική.

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί προτεραιότητα και στους άνδρες, ενώ ακολουθούν η πογωνοπλαστική, η μειωτική μαστού (σε περιπτώσεις γυναικομαστίας) και οι λιποαναρροφήσεις-λιποπλαστικές στην κοιλιακή χώρα.

Αναφορικά με τις «θεραπείες ιατρείου», ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι ενέσιμες αγωγές για ρυτίδες έκφρασης (botox), οι μεσοθεραπείες προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των αυτόλογων θερπειών (PRP) και οι μεσοθεραπείες σώματος (λιπόλυση, σύσφιξη). Ακολουθούν το υαλουρονικό οξύ (ρινοχειλικές αύλακες, ζυγωματικά, οβάλ προσώπου, χείλη), τα λέιζερ προσώπου και χεριών για λείανση, σύσφιξη και «λεύκανση» καθώς και οι ραδιοσυχνότητες (RF) για πρόσωπο και σώμα.

Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι ζητούν συνδυαστικές εφαρμογές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προϋπάρχοντα προβλήματα και να είναι έτοιμοι νωρίς στο «άνοιγμα».

Εμβολιασμός και ενέσιμες θεραπείες

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η καταγραφή δύο περιστατικών σε κλινική μελέτη για το εμβόλιο mRNA-1273, που εμφάνισαν αντιδράσεις.

Οι δύο συμμετέχοντες, που είχαν πρόσφατα υποβληθεί σε ενέσιμες αντιγηραντικές θεραπείες στο πρόσωπο (βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ), παρουσίασαν παροδικό οίδημα στην περιοχή, προκαλώντας σκεπτικισμό αναφορικά με το συνδυασμό των συγκεκριμένων θεραπειών με το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Εντούτοις, καθησυχαστικό είναι το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που -όπως προβλέπεται- αξιολόγησε τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το οποίο το οίδημα ήταν μια ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο.

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά δεν αποτελούν λόγο αποφυγής του εμβολιασμού για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους θεραπείες.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει αισθητικές επεμβάσεις στην χώρα μας προβληματίζονται και ρωτούν για το αν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

«Παρότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, επειδή δεν είναι κάτι επείγον, όταν πρόκειται να υποβληθεί κανείς σε θεραπεία με μηχανήματα ή ενέσιμα υλικά, προτείνουμε να υπάρχει μεσοδιάστημα 7-10 ημερών από τον εμβολιασμό. Επίσημα δεν υπάρχει σχετική οδηγία από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, το συνιστούμε όμως για προληπτικούς λόγους, ακόμα και για ψυχολογικούς και ακολουθώντας πάντα τις προϋπάρχουσες οδηγίες», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι, είναι πιο αποφασισμένοι και επίμονοι στο να κάνουν και να προσφέρουν στον εαυτό τους μία θεραπεία που ίσως παλαιότερα δεν αποφάσιζαν.

«Είναι μια γλυκιά προσμονή για μια πιο χαρούμενη νότα και πιο αισιόδοξη συνέχεια της ζωής! Ταιριάζει άλλωστε και με την αναγέννηση της άνοιξης, ως εποχής, μετά τον χειμώνα που ζήσαμε, από κάθε άποψη!», καταλήγει η κ. Σεφέρη.