Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

40% των μεταβολικών ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια

40% των μεταβολικών ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια

Το Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Σορβόννης Γαλλίας εξαγγέλλουν και οργανώνουν σειρά μετεκπαιδευτικών συνεδριών και μαθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του Καρδιομεταβολικού Σχολείου για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο (ΚΜΣ) πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική, τον πλέον προβεβλημένο και σύγχρονο τομέα της ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά.

Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του Καρδιομεταβολικού Σχολείου παρουσιάσθηκαν τα νέα δεδομένα στις καρδιομεταβολικές παθήσεις. Έτσι ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, παρουσίασε τις νέες εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

  1. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία. Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της Διαβητολογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4.398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό ΣΔ 12%. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν τη νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ πλησιάζει το 15% του πληθυσμού. Έναντι του 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του ’80.
  2. Οι εβδομαδιαίες ενέσιμες αγωγές και οι αναστολείς SGLT-2 στην αντιμετώπιση του ΣΔ2 και των επιπλοκών του.

Οι εβδομαδιαίοι αγωνιστές GLP-1 είναι οι νέες αγωγές με την εντυπωσιακή αντιυπεργλυκαιμική δράση και την τεκμηριωμένη καρδιο-νεφρο-προστατευτική επίδραση. Μετά την γνωστή ντουλαγλουτίδη, το 2022 κυκλοφόρησε και η σεμαγλουτίδη Η σεμαγλουτίδη προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στην δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους.

Επίσης η αγωγή αυτή παρουσιάζει ευνοϊκή καρδιαγγειακή δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Παρόμοια καρδιο-νεφρο-προστατευτική δράση προσφέρουν οι αναστολείς SGLT-2 που φαίνεται πλέον ότι είναι η ενδεδειγμένη αγωγή για κάθε είδος καρδιακής ανεπάρκειας, όπως επίσης και η πρώτη επιλογή επί χρόνιας νεφρικής νόσου.

  1. Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 και GIP (Οι λεγόμενοι διπλοί αγωνιστές) είναι η νέα εντυπωσιακή ενέσιμη εβδομαδιαία αγωγή του μέλλοντος στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη (ο διπλός αγωνιστής) σε παρακολούθηση 40 εβδομάδων μείωσε την γλυκοζυλιωμένη Hb 2,46% και το σωματικό βάρος κατά 11,4 kg στους παχύσαρκους ασθενείς με ΣΔ που έλαβαν την αγωγή.
  2. Εντυπωσιακές επίσης οι εξελίξεις στην θεραπεία του ΣΔ1 με νέες εξελιγμένες συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (αισθητήρες) και νέες προηγμένες αντλίες χορήγησης ινσουλίνης (780G) που μπορούν να χορηγούν την ινσουλίνη παίρνοντας το σήμα από τους αισθητήρες υπό προϋποθέσεις καθ’ όλο το 24ωρο.

H κ. Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας,  αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Καρδιομεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/και υπερτριγλυκεριδαιμία), ενώ συχνά είναι ασυμπτωματικά, η εξέλιξή τους είναι θορυβώδης και οδηγούν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε πρώιμο θάνατο.

Για το λόγο αυτό συνεχίζεται για τρίτη σχολική χρονιά το ετήσιο Καρδιομεταβολικό Σχολείο του Ομίλου HHG, με σκοπό την ενημέρωση των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα νοσήματα.

Σχετικά με τα λιπίδια, έγινε αναφορά στο μεταβολισμό τους στις πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς δυσλιπιδαιμίες, στους νεότερους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η λιποπρωτεΐνη (α), στην παθοφυσιολογία της μεταγευματικής λιπαιμίας. Επίσης, αναλύθηκαν τα νεότερα φάρμακα όπως είναι το μπεμπεδοϊκό οξύ και οι παρεμβάσεις με μονοκλωνικά αντισώματα και με συμπληρωματικά ολιγονουκλεοτίδια.

Ο κ. Στέφανος Φούσας, Καρδιολόγος, παρουσίασε τις εξελίξεις στην καρδιολογία, τονίζοντας ότι η ιατρική είναι ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη και η παρακολούθηση γίνεται δια μέσου των ιατρικών συγγραμμάτων και των ιατρικών συνεδρίων.

Περιληπτική παρουσίαση των νεότερων δεδομένων στην Καρδιολογία βάσει του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου 2022: