Περιεχόμενα
Τα δεδομένα από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες για τον ρόλο του ελαιόλαδου στην καλή υγεία και στη μακροζωία παρουσιάστηκαν στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο, με θέμα «Κρητική Διατροφή, Μεσογειακή Παράδοση και Μοντέρνες Εφαρμογές», που έγινε στην Κρήτη.
Όπως διαπιστώθηκε, η ελληνική διατροφή – που βασίζεται κυρίως στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα όσπρια, στο ψάρι και στα φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά εποχής – προστατεύει από τα καρδιαγγειακά και από την άνοια.
Επιπλέον αναφέρθηκαν πολλά νέα στοιχεία για τις πολυφαινόλες, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που απαντάται στον καρπό της ελιάς και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κυρίως στο αγουρέλαιο.
Η crème de la crème των επιστημόνων στο συνέδριο
Στο συνέδριο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Grecotel, παρέστησαν 75 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Ο καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, Frank Hu, εξήγησε ότι είναι μύθος πως το ελαιόλαδο παχαίνει και επεσήμανε ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περαιτέρω η επίδραση των πολυφαινολών στην υγεία.
Αναφέρθηκε στα πιο κοινά λάδια, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ασιατική κουζίνα, όπως το σησαμέλαιο, το λάδι σόγιας, το λάδι από φυστίκι και από καλαμπόκι και το κραμβέλαιο. Όπως είπε, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσουν το ελαιόλαδο, ειδικά στο τηγάνι.
Πρότεινε, δε, έναν συνδυασμό ελληνικής και ασιατικής κουζίνας για καλύτερη υγεία και για μακροζωία.
«Χρειάζεται μια πολιτιστική προσαρμογή. Κάποια λάδια της ασιατικής κουζίνας μπορούν σταδιακά να ενσωματωθούν στη μεσογειακή διατροφή. Το ίδιο και κάποια παραδοσιακά ασιατικά συστατικά, όπως τα φύκια, το τσάι matcha και η σόγια», είπε ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής.
Η βιολογία της γήρανσης
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριος Ταβερναράκης, μίλησε για τη βιολογία της γήρανσης και για τις πιθανές επιδράσεις του παραδοσιακού ελληνικού τρόπου ζωής σε αυτήν.
Ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Δημοσθένης Παναγιωτάκος παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης ATTICA, που ολοκληρώθηκε το 2022. Έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θεωρείται υψηλού ρίσκου και ότι πλέον οι γυναίκες διατρέχουν σχεδόν ανάλογο κίνδυνο με εκείνον των ανδρών.
«Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας στο μέλλον πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως μια βιώσιμη επιλογή τρόπου ζωής και όχι μόνο ως μια διατροφική παρέμβαση. Πρέπει, μάλιστα, να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες με στόχο την πρόληψη», είπε ο κ. Παναγιωτάκος.
Η καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Μαίρη Γιαννακούλια μίλησε για την υπεροχή της μεσογειακής διατροφής έναντι άλλων διατροφικών μοντέλων.
Βιωματικό συνέδριο για την ελληνική διατροφή
Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στο συνέδριο ήταν όταν μίλησε για τη διατροφή του και για τον τρόπο ζωής του ένα ζευγάρι 90 ετών, η κυρία Αντωνάκη και ο σύζυγός της, από το χωριό Φουρφοράς στο Ρέθυμνο.
Έτερη ξεχωριστή στιγμή ο διαγωνισμός νεανικής αγροεπιχειρηματικότητας – αξιολογήθηκαν από διεθνή επιτροπή startup εταιρείες, που έχουν συσταθεί από νέους.
Παράλληλα το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας πρόσφερε δέκα υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Πέντε για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλες πέντε για το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026.
Ο Στέφανος Κάλλης, καθηγητής στο Χάρβαρντ στον τομέα της Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και δημιουργός του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία υπογράμμισε: «Το όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της κόρης του Μάρις για το περιβάλλον και για την κρητική παράδοση λειτούργησαν καταλυτικά σε αυτή την συνεργασία».