Στα 26 ανέρχονται τα θετικά στη μετάλλαξη Όμικρον κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης σε διαδικτυακή εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της COVID-19, που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

26 κρούσματα με Όμικρον

Μιλώντας στην εκδήλωση την οποία συντονίζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρήτη και Λακωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες».

Διπλασιάζονται τα κρούσματα της Όμικρον σε 3 μέρες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγιου ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη. Τα κρούσματα κορονοϊού που φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται σε τρεις ημέρες, ενώ αντίστοιχα στη μετάλλαξη της Δέλτα ο διπλασιασμός γινόταν κάθε 15 ημέρες».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ενώ η επαναλοίμωξη με κορονοϊό ήταν 1%, τώρα το ποσοστό της επαναλοίμωξης έχει ανέβει στο 8-9%.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε πως «έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Νοσοκομείου Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής αποδεικνύεται η συμβολή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε ότι αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από κορωνοϊό έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της COVID-19».

Αναφερόμενος στη διάγνωση της Όμικρον ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σπύρος Πουρνάρας, ανέφερε πως δεν υπάρχει τεστ στο διαγνωστικό εργαστήριο της γειτονιάς που θα μας αποδείξει εάν έχουμε προσβληθεί από Όμικρον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με γονιδιακό τεστ, το οποίο δεν είναι στο εμπόριο.

Μιλώντας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα. Αντωνία Κουτσούκου, τόνισε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 γίνεται στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι δεν θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και προβλήματα, παρά να τον βοηθήσει, σημείωσε.

 

Διαβάστε επίσης

Βόλος: Πέθανε 33χρονη από κορονοϊό

Πόσες νοσηλείες φέρνει η Όμικρον – Το παράδειγμα της Ν. Αφρικής, εγρήγορση ενόψει Χριστουγέννων

Θάνος Πλεύρης: Στο τραπέζι testing για όλους – Ανησυχία τον Ιανουάριο λόγω Όμικρον