ΜΕΓΑΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

REBUILDING GREECE:
Η ΕΛΛΑΔΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

GUY
KRIEF

Διευθύνων Σύμβουλος Upstream

Ογαλλικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της Upstream, Guy Krief, επέλεξε να γυρίσει με την οικογένειά του στην Ελλάδα της κρίσης από τις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια. Είναι συνιδρυτής της Persado, εταιρείας τεχνολογίας που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του CNBC με τις 50 πλέον καινοτόμες εταιρείες, που διαμορφώνουν το μέλλον των επιχειρήσεων. Έχει, επίσης, συνιδρύσει την Bryq, μια tech start-up στον τομέα αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έχει επενδύσει σε μια σειρά άλλων εταιρειών τεχνολογίας και το επιτυχημένο εστιατόριο Nolan. Έχει διατελέσει διευθυντής marketing στη Wanadoo, έχει γράψει και πρωταγωνιστήσει στη δική του τηλεοπτική σειρά, ενώ έχει υπάρξει παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο Krief κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κοινωνική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα μας;

Πατώντας fast forward: Το κράτος δουλεύει για τους πολίτες του, αγκαλιάζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και προσφέρει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και υποδομές, που τις διευκολύνουν. Ώθηση στην Οικονομία δίνουν νέες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και η εισροή διεθνών επενδύσεων, οι οποίες προωθούν την καινοτομία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν ταλέντα, τροφοδοτώντας την αγορά εργασίας. Τα success stories, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση που συμπαρασύρουν θετικά και τους τελευταίους σκεπτικιστές.

Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Εάν επέλεγα μία, αυτή θα ήταν η νοοτροπία. Μετά τα τελευταία χρόνια, μια ολόκληρη γενιά νέων, μορφωμένων και φιλόδοξων ανθρώπων θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να πετύχει, είναι να φύγει στο εξωτερικό... Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον αυτής της χώρας και είναι απαραίτητο να τους πείσουμε με πραγματικές ευκαιρίες, και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, πως μπορούν να ευδοκιμήσουν εδώ, στην Ελλάδα. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτόμων εταιρειών, που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, παρέμειναν στην Ελλάδα, πρωταγωνιστούν διεθνώς από εδώ και έχουν καταφέρει να κρατήσουν ή να προσελκύσουν δυνατά στελέχη στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε περισσότερες!

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Πηγαίνεις μπροστά μόνο με σκληρή δουλειά. Από όλους

Πώς θα πείσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Με πράξεις. Βελτιώνοντας το δυσλειτουργικό κράτος και δείχνοντας ότι μπορεί να δουλέψει για τους πολίτες, και όχι εναντίον τους, και με πραγματικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι μία εκπληκτική χώρα. Έχω συναντήσει ελάχιστους Έλληνες, οι οποίοι δεν θα επέστρεφαν στη χώρα τους με ενθουσιασμό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Πείτε μας μια ιδέα που, εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Πηγαίνεις μπροστά μόνο με σκληρή δουλειά. Από όλους. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας που έχουν πολλά να γίνουν για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους μαζί και σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να το επιτρέψει και να το υποστηρίξει. Αυτό ξεκινά από την εκπαίδευση, τις υποδομές, τους φόρους, τις επενδύσεις κτλ. Και μέσα σε ένα υγιές, εύφορο πλαίσιο, θα χρειαστούμε καλά χρηματοδοτούμενες, φιλόδοξες και τολμηρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: