ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

Ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας και της AI
αποτελεί μία διαφορετικού τύπου πρόκληση

Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Για τη δράση, τα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε στο mononews.gr η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου. H κ. Ανδρονοπούλου τονίζει ότι τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια μετασχηματιστική δύναμη η οποία είναι ικανή να αλλάξει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και εκτείνεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα αναφέρεται και στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο όπως λέει περιλαμβάνει συνεχόμενη εξέλιξη των εφαρμογών αλλά και της ενσωμάτωσης της στην καθημερινή ζωή των πολιτών με ακόμα περισσότερες και πιο ανεπτυγμένες δυνατότητες. Ενώ αναφέρεται και στις δυνατότητες της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει, λέγοντας ότι η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρεία που πίστεψε σε αυτές τις δυνατότητες.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη της κ. Ανδρονοπούλου στο mononews.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο. Έτσι όπως το αντιλαμβάνεστε εσείς, πώς επηρεάζει πλέον την καθημερινή μας ζωή;

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια μετασχηματιστική δύναμη η οποία είναι ικανή να αλλάξει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Η δυναμική της τεχνολογίας εκτείνεται από τον τρόπο που λειτουργούμε στο εργασιακό μας περιβάλλον έως την υγειονομική μας περίθαλψη και από την αλληλεπίδραση των πολιτών με το δημόσιο τομέα έως την επίλυση των πιο περίπλοκων προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει μία σύγχρονη επιχείρηση όποιου μεγέθους και ωριμότητας ή ακόμα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε χωρίς τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Και ενώ όσον αφορά στο Gen AI είμαστε ακόμα στην αρχή, βλέπουμε ήδη πως αποτυπώνεται στην πράξη μέσα από τα πρώτα ευρήματα των ερευνών μας για τη χρήση του Copilot αλλά και γενικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, ο ψηφιακός βοηθός του Gov.gr που ανέπτυξε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο mAigov, βασισμένος στις AI τεχνολογίες μας, εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερα από 5.000 αιτήματα των συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα, πρόσφατα δημοσιεύσαμε την έρευνα «Work Trend Index», η οποία ανέδειξε πως 3 στους 4 επαγγελματίες χρησιμοποιούν ήδη τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα τους, ανεξάρτητα από το αν αυτά τους παρέχονται στο εργασιακό τους περιβάλλον. Τέλος, τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που κάνουμε για τη χρήση του Copilot είναι πολλά υποσχόμενα – σχεδόν 80% αύξηση της παραγωγικότητας ενώ αντίστοιχα 79% δηλώνει πως δεν θέλει να επιστρέψει στην προ-Copilot εποχή. Το συμπέρασμα αυτών των παραπάνω αριθμών είναι ιδιαίτερα απλό και μας καταδεικνύει πως οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, κοινωνικό ή επαγγελματικό, αποζητούν τη τεχνολογία και προχωρούν στη χρήση της, ανεξάρτητα από την ετοιμότητα των οργανισμών και των επιχειρήσεων.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης;

Αρχικά, η ίδια η αυξανόμενη ζήτηση, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η εκπαίδευση των παρόχων της τεχνολογίας, ιδιωτικών και δημόσιων, και η χρήση από την πλευρά των πολιτών, οφείλει να γίνεται ταυτόχρονα. Αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με τον διαχρονικό ρόλο της Microsoft απέναντι σε κάθε νέα τεχνολογία που αναπτύσσει, αυξάνει την ευθύνη μας, και άρα τις προκλήσεις μας, για ασφαλή, δίκαιη και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας με έμφαση στη συμπεριληπτικότητα και τη διαφάνεια. Ταυτόχρονα, ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας συνολικά και κατ’ έπεκταση της ΤΝ αποτελεί μία διαφορετικού τύπου πρόκληση, συνυφασμένη με τον πυρήνα των δράσεων μας. Ένας οργανισμός ή ένας απλός χρήστης πρέπει να έχει πρόσβαση σε τεχνολογικές πλατφόρμες και λύσεις της Microsoft ανάλογα με τις ανάγκες του, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει υπέρογκα ποσά.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια μετασχηματιστική δύναμη η οποία είναι ικανή να αλλάξει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μαςαντικό εργαλείο για την εξέλιξη της επιστήμης σήμερα. Ωστόσο, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει σωστά αποτελέσματα

Μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει αλλά και να ωφεληθεί από την ανάπτυξη της ΤΝ; Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει εσείς;

Ναι, εννοείται πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει και με αυτόν τον τρόπο να ωφεληθεί. Αυτός ακριβώς είναι και ο διττός στόχος μας. Ξέρετε, από την πλευρά μας ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε οι πρώτοι που πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας. Η ψήφος εμπιστοσύνη μας στη χώρα είναι διαρκής, για αυτό και οι δράσεις και πρωτοβουλίες μας συνεχείς. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πραγματικά άλματα, έχοντας μετασχηματιστεί και αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για οργανισμούς, ανθρώπους και επιχειρήσεις. Με τις υποδομές που αναπτύσσουμε, η χώρα μας αναμένεται να γίνει η μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια που θα έχει ένα Microsoft Azure Data Centre Region.

Παράλληλα είμαστε ήδη μπροστά στον “αγώνα” δρόμου της ΤΝ ώστε να μπορούν τα οφέλη της να διευρυνθούν και να «αγγίξουν» το σύνολο της κοινωνίας μας. Γύρω από την μεγάλη μας επένδυση, σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας, βασισμένο στα τεχνολογικά εργαλεία μας αλλά και στο ταλέντο που διαθέτει η Ελλάδα σε ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στη δημόσια διοίκηση της χώρας, αναπτύσσοντας εργαλεία που διευκολύνουν συνεχώς την ψηφιακή μετάβαση των πολιτών.

Ποιο είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και πώς θα επηρεάσει την κοινωνία και τον πολιτισμό;

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει συνεχόμενη εξέλιξη των εφαρμογών αλλά και της ενσωμάτωσης της στην καθημερινή ζωή των πολιτών με ακόμα περισσότερες και πιο ανεπτυγμένες δυνατότητες. Η μεγάλη πρόκληση, ή κίνδυνος αν θέλετε, αυτής της δεδομένης αναπτυξιακής πορείας της τεχνολογίας, χωρίζεται σε δύο μέρη. Την διασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας σε όλο το εύρος χρήσης της τεχνολογίας, συμβαδίζοντας παράλληλα με το εκάστοτε ηθικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτή η ευθύνη είναι, πρωτίστως της πολιτείας, ωστόσο και οι εταιρείες που πρωτοπορούν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε με αρχές και πλαίσια εφαρμογής που προωθούν τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την υπεύθυνη χρήση.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, τα νέα εργαλεία, θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα θα τους δώσουν την δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρόνο για εργασίες που απαιτούν περισσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα.

Για παράδειγμα, το Copilot λειτουργεί ήδη προς αυτή τη κατεύθυνση, αναπροσαρμόζοντας την καθημερινότητα στο χώρο εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιπτώσεις στην εργασία και την απασχόληση θα είναι σημαντικές καθώς και σημαντικά ευεργετικές.  Η ενίσχυση της ατομικής παραγωγικότητας που θα επιφέρουν τα νέα εργαλεία θα δημιουργήσει νέες βάσεις για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να ενδυναμωθούν με διαφορετικές δεξιότητες που θα διευκολύνουν τις συνθήκες εργασίας τους. Και δεν εστιάζουμε μόνο στις βασικές, καθημερινές λύσεις. Προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσει και στα απλά και στα πιο πολύπλοκα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια εταιρεία όποιου μεγέθους ή ωριμότητας.

Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι απεριόριστες, αποτελώντας μια τεράστια ευκαιρία μετασχηματισμού για κάθε κλάδο, κάθε οργανισμό και κάθε άνθρωπο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πολιτισμό. Η ΤΝ ανοίγει μια πληθώρα ευκαιριών προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να “ζήσουμε” ψηφιακά εμπειρίες όπως αυτή της Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι μία ευκαιρία για μένα, ίσως και η μοναδική που έχουμε, να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές, μέχρι προκλήσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας και παθήσεων ή έργα ανθρωπιστικής διάστασης.

Η κ. Γιάννα Ανδρονοπούλου είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.