Από το 2022 μέχρι σήμερα σε αγώνες με τους υπάρχοντες τεχνικούς κανονισμούς μόνο 3 οδηγοί έχουν πετύχει 2 συνεχόμενες νίκες: Φερστάπεν, Νόρις, Πιάστρι. Ο πρωταθλητής έχει γράψει μέχρι και 10 νίκες σερί το 2023 χάρη στην υπεροχή της Red Bull.
Ο Νόρις κέρδισε πέρυσι στον τελευταίο αγώνα και φέτος στον πρώτο και ο Πιάστρι στους δυο τελευταίους. Αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις στο βάθρο και τις πρώτες 4 θέσεις στην εκκίνηση, στους 5 φετινούς αγώνες μόνο μια φορά, στο Μπαχρέιν υπήρξε οδηγός που εκκινούσε από πιο πίσω και κατάφερε ν’ ανέβει στο βάθρο. Ο Νόρις ήταν 6ος στην εκκίνηση και τερμάτισε 3ος. Στις 4 από τις 5 φορές κέρδισε ο poleman, στη Σαουδική Αραβία κέρδισε αυτός που έστριψε πρώτος με τον Πιάστρι να είναι καλύτερος στην εκκίνηση από το Φερστάπεν.
Αναλύοντας τον αγώνα του Λεκλέρκ που εκκινούσε 4ος και τερμάτισε 3ος, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Μονεγάσκος ήταν ταχύτατος όταν βρήκε καθαρή πίστα μπροστά του. Αυτό έγινε μετά τον 20στο γύρο που μπήκε ο Ράσελ στα πιτ. Ο Μονεγάσκος που κράτησε τη μέση γόμα περισσότερο απ’ όλους, τόνισε: «Ο καθαρός αέρας είναι πολύ σημαντικός εδώ». Ας δούμε τι σημαίνει «καθαρός αέρας».
Η αεροδυναμική απόδοση και η ισορροπία κρατήματος ενός μονοθεσίου εξαρτάται από την ομαλή ροή αέρα προς αυτό. Όταν προπορεύεται άλλο μονοθέσιο η ροή του αέρα είναι «ακάθαρτη» έχει δηλαδή στροβιλισμούς, οι οποίοι προκαλούνται από το σχήμα του προπορευόμενου μονοθεσίου. Η ακάθαρτη ροή επηρεάζει την αεροδυναμική απόδοση, την ευστάθεια, την ψύξη και τη φθορά των ελαστικών.

Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα της F1 καθώς τα μονοθέσια στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αεροδυναμική απόδοση που φτάνει σε μέγεθος τα 1500kg σε ταχύτητες κοντά στα 250km/h. Η πίστα της Τζέντα είναι μετά τη Μόντσα η ταχύτερη στο καλεντάρι. Με μια σημαντική διαφορά έχει κυρίως γρήγορες καμπές και όχι μεγάλες ευθείες όπως η Μόντσα. Οπότε τα μονοθέσια αποσταθεροποιούνται προσπαθώντας να ακολουθήσουν αυτά που προπορεύονται. Η δέσμη τεχνικών κανονισμών που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε ως στόχο να αμβλύνει αυτό το φαινόμενο.
Γι’ αυτό και απλοποιήθηκε η εμπρός αεροτομή και δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στη διαμόρφωση του πατώματος. Το 2022 αυτό φάνηκε να αποδίδει αλλά καθώς οι μηχανικοί ανέκτησαν μέσω της εξελικτικής διαδικασίας τα ποσοστά αεροδυναμικής απόδοσης που είχαν απωλέσει, το φαινόμενο εντείνεται εκ νέου. Στη Σαουδική Αραβία παρότι υπήρχαν 3 ζώνες DRS δεν ήταν εύκολο να πλησιάσεις το προπορευόμενο μονοθέσιο αν ο ρυθμός ήταν παραπλήσιος.
Η αποσταθεροποίηση προκαλούσε φθορά των ελαστικών και αν επέμενες αυτή γίνονταν μόνιμη. Είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούς να επιλέγουν να μείνουν εκτός ζώνης DRS για να αποφύγουν τη φθορά. Το φαινόμενο που περιγράφουμε θα είναι έντονο και στον επόμενο αγώνα στο Μαϊάμι (4/5) ενώ στην Ίμολα (18/5) τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς το μικρό πλάτος της πίστας (παλιά σχολή) δεν ευνοεί τα προσπεράσματα. Στο Μονακό (25/5) παραδοσιακά δεν γίνονται προσπεράσματα οπότε θα φτάσουμε στην Ισπανία (1/6) για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή της τάσης να μοιάζει τόσο πολύ η σειρά εκκίνησης με την τελική κατάταξη. Κοντολογίς ο poleman θα έχει τον πρώτο λόγο.
Διαβάστε επίσης
Volvo EX90: To κορυφαίο πολυτελές αυτοκίνητο στον κόσμο
Η κίτρινη Ferrari F50 του Ralph Lauren στο σφυρί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: «Έντονα συναισθήματα» στο Λονδίνο, ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες θα φέρουν ειρήνη
- Wall Street: Νέα ισχυρή άνοδος μετά τις ανακουφιστικές δηλώσεις Τραμπ για Κίνα και Τζερόμ Πάουελ
- Πεσκόφ: Πιθανή η ειρήνη αν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς και Νοβοροσίγια
- Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Δεν αποκλείεται να επηρεαστεί το Βόρειο Αιγαίο
