Οι κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα Sprint για το Κινέζικο GP ενείχαν μια μεγάλη έκπληξη.
Ο Λιούις Χάμιλτον κατάφερε να σημειώσει με τη Ferrari τον ταχύτερο χρόνο. Ο 40χρονος Βρετανός πρωταθλητής κατορθώνει για πρώτη φορά στην καριέρα του να πάρει pole σε Sprint ενώ η τελευταία του pole ήταν στην Ουγγαρία το 2023. Δίπλα του με διαφορά μόλις 18 χιλιοστών του δευτερολέπτου βρέθηκε ο Φερστάπεν. Το νέο οδόστρωμα βοήθησε τους οδηγούς να κινηθούν πολύ ταχύτερα από πέρυσι στην πίστα της Σαγκάη όπου ο χρόνος του Χάμιλτον είναι 2.8sec ταχύτερος από την περσινή επίδοση του Φερστάπεν.

Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες των οδηγών έπαιξαν οι θερμοκρασίες με αυτή του αέρα να είναι στους 25 βαθμούς Κελσίου και αυτή του οδοστρώματος στους 38 βαθμούς Κελσίου. Ήτοι 20 βαθμούς παραπάνω απ’ ότι την προηγούμενη Κυριακή στην Αυστραλία με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια διατήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας στην επιφάνεια επαφής των ελαστικών.
Στο SQ1 είχαμε δράμα με το Λώσον που δεν κατάφερε να συμπληρώσει έναν γύρο χωρίς λάθη και για δεύτερη συνεχή φορά απογοήτευσε στη μάχη με το χρονόμετρο. Οι δυο Alpine επίσης αποκλείστηκαν όπως επίσης οι Οκόν (Haas) και Χούλκενμπεργκ (Sauber) έναντι των νεαρών teammate τους, Μπέαρμαν και Μπορτολέτο οι οποίοι συνέχισαν κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ο Χάμιλτον ήταν ταχύτερος στο SQ1. Στο SQ2 βέβαια αποκλείστηκαν όπως και οι Αλόνσο (Aston Martin), Σάινθ (Williams) και Χάντζαρ (Racing Bulls) ενώ αντίθετα πέρασαν οι Στρολ, Άλμπον και Τσουνόντα.
Ο Νόρις ήταν ταχύτερος στο SQ2. Το SQ3 βρήκε τους 8 οδηγούς να κάνουν ένα γύρο, ενώ οι ΜcLaren προσπάθησαν να κάνουν δυο γύρους. Πιθανόν η πίστα να μην ήταν στην καλύτερη κατάσταση όταν ο Νόρις στην αρχή σημείωσε το χρόνο του. Πάντως ο Βρετανός έκανε λάθος και στην πρώτη και στην δεύτερη προσπάθειά του με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 6η θέση. Αντίθετα ο Χάμιλτον την ύστατη στιγμή θυμίζοντας τον παλιό καλό εαυτό του ( με 104 pole έχει το ρεκόρ στη F1) σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο ημέρας. Φερστάπεν και Πιάστρι ήταν πολύ κοντά του στο ίδιο δέκατο και ο Λεκλέρκ λίγο πιο πίσω προοιωνίζοντας για το τι μάχη θα ακολουθήσει αύριο στον αγώνα Sprint (05:00, απευθείας ΑΝΤ1+).

Μετά τη λήξη της διαδικασίας ο Χάμιλτον ήταν όλο χαμόγελα, ξεκίνησε τις δηλώσεις του, ευχαριστώντας τους Κινέζους φιλάθλους που τον αποθέωναν: «Πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό το καταπληκτικό πλήθος που έχουμε εδώ σήμερα. Δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα, αλλά είμαι τόσο, τόσο χαρούμενος και τόσο περήφανος. Νομίζω ότι ο προηγούμενος αγώνας ήταν καταστροφή για εμάς, και σαφώς γνωρίζαμε ότι υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες στο μονοθέσιο που δεν μπορέσαμε να τις αξιοποιήσουμε. Το να έρθω εδώ σε μια πίστα που αγαπώ, τη Σαγκάη, ένα όμορφο μέρος είναι θετικό. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός και το μονοθέσιο πραγματικά ζωντάνεψε από τον πρώτο γύρο. Κάναμε μερικές εξαιρετικές αλλαγές, η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά κατά τη διάρκεια της βδομάδας για να ετοιμάσει το μονοθέσιο. Είμαι λίγο σε σοκ, δεν μπορώ να πιστέψω ότι πραγματικά… πήραμε την pole στον αγώνα Sprint. Προφανώς, δεν είναι ο κύριος αγώνας, οπότε έχουμε δουλειά να κάνουμε για αύριο, αλλά μας βάζει σε καλή θέση για τον αγώνα».
H σημερινή κατάταξη στις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα Sprint ήταν:
Ο αγώνας Sprint θα διεξαχθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου και θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1+ στις 05:00.
Διαβάστε επίσης:
F1 Kίνα: Στην πίστα της Σανγκάης!
