ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον μήνα Απρίλιο αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο.
Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της σταδιακής άρσης του lockdown στο λιανεμπόριο ακόμη κι από τις 29 Μαρτίου, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, η κυβέρνηση εξετάζει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας να τίθενται μόνο οι εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις κι όχι σε πληττόμενες.
Μετά την θεσμοθέτηση ορίου πτώσης τζίρου στους πληττόμενους ΚΑΔ σε σχέση με το 2019, τον Απρίλιο εξετάζεται να κοπούν από την λίστα όλες οι πληττομένες ανοικτές επιχειρήσεις και το μέτρο των αναστολών να είναι διαθέσιμο μόνο για τις κλειστές.
Ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης το 2021 φτάνει ήδη στα 11,6 δισ. ευρώ, με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί και εξαγγελθεί, ενώ αρχικά είχαν προβλεφθεί μέτρα μόλις 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό κι αυτό γιατί δεν είχε υπολογιστεί το τρίτο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Πλέον το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει εξαγγελθεί, θα προχωρήσει σε στοχευμένα κι όχι οριζόντια μέτρα για την στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως η εστίαση, ο τουριστικός κλάδος και το λιανεμπόριο. Οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα στήριξης θα έχουν «κόφτες» και ειδικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτά με κυριότερο την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκαν δυο περιορισμοί στις πληττόμενες που μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους:
1. Τον Φεβρουάριο η προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό των ψεύτικών αναστολών συμβάσεων. Λόγω της προαναγγελίας τέθηκαν εκτός 99.621 εργαζόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο μειώνοντας μάλιστα το κονδύλι κατά 54,65 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δόθηκαν 309,55 εκατ. ευρώ σε 631.829 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τον Φεβρουάριο δόθηκαν 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους.
2. Τον Μάρτιο απαιτούνταν μείωση τζίρου κατά την διάρκεια του 2020, μη ύπαρξη υποκαταστήματος και έναρξη εργασιών της επιχείρησης πριν την 1η Ιανουαρίου 2018. Συγκεκριμένα, δικαίωμα χρήσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο είχαν (εκτός των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή) πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις – εργοδότες, που:
– Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
– Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
– Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
– Δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
«Τρέχουν» για rapid test
Οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι παρά τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα ανοίξουν άμεσα το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες κινητοποίησαν χιλιάδες εργοδότες να προτρέψουν τους εργαζόμενους τους να κάνουν τεστ κορονοιού, προκειμένου να προσέλθουν με ασφάλεια στην εργασία τους στο τέλος του μήνα.
Μέσω της πλατφόρμας https://ergasia.testing.gov.gr/#/ οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να κάνουν προαιρετικά δωρεάν τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμονή για την Αττική σε κάποιες περιοχές φτάνει τις 4 ημέρες, ενώ στην επαρχία ο χρόνος αναμονής περιορίζεται στις 2. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της διενέργειας ελέγχων (rapid tests) σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 20 υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει τροφοδοτήσει την πλατφόρμα με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 20 άτομα, προκειμένου να μην παρεμβαίνουν καθόλου οι εργοδότες.
Στόχος είναι να εντατικοποιηθούν τα τεστ σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται συγχρωτισμός του προσωπικού και κατ’ επέκταση αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.
Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια των άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως είναι η υποχρεωτική τηλεργασία (όπου αυτή μπορεί να παρασχεθεί), οι άδειες ειδικού σκοπού και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ελέγχων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι τη «Φόρμα Αίτησης Δωρεάν Ελέγχου για COVID-19» εισερχόμενοι στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα συμπληρώνοντας το ΑΦΜ τους.
Θα γίνει επαλήθευση ότι είναι εργαζόμενοι σε επιχείρηση άνω των 20 υπαλλήλων, μέσω διασύνδεσης με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση επιτυχούς επαλήθευσης του ΑΦΜ του εργαζόμενου, θα εμφανιστεί αυτόματα και το ΑΦΜ του Εργοδότη.
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα πεδία (όνομα-επώνυμο-αριθμός κινητού τηλεφώνου) και μετά γίνεται επαλήθευση με αποστολή γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του αιτούντος. Μετά την επαλήθευση ο εργαζόμενος συμπληρώνει τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σε σχέση με το κέντρο ελέγχου που τον εξυπηρετεί και την ηλικία του και προχωρά στην υποβολή του αιτήματος.
Σημειώνεται ότι η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ. Εφόσον o εργαζόμενος επιλεγεί για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λάβει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στη φόρμα μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί.
Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να παρουσιάσει το SMS στο υγειονομικό προσωπικό για να εξεταστεί κατά προτεραιότητα. Είναι απαραίτητο ο εργαζόμενος κατά την προσέλευσή του να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, καθώς θα του ζητηθεί για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων. Αν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, θα του ζητηθεί κάποιος άλλος ταυτοποιητικός αριθμός όπως αριθμός διαβατηρίου κτλ.
Το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθύνει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα συνιστά και στους εργοδότες να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για αυτή την σημαντική προσπάθεια που θα συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους και θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι για όσους εργαζομένους απασχολούνται σε εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα testing.gov.gr.
Διαβάστε ακόμα:
Ξεπερνούν τις 533.000 οι εργαζόμενοι σε αναστολή τον Μάρτιο-Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από σήμερα
«Φραγμός» για τις εταιρείες που μπορούν να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας
Σκυλακάκης: Καταργείται το όριο 30% για δαπάνες με κάρτες-Μείωση ΕΝΦΙΑ μετά την πανδημία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ