Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας
Έως και έναν χρόνο θα μπορεί να τεθεί κάποιος εργαζόμενος σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως προβλέπει το εργασιακό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη διάταξη του σχεδίου νόμου, ο εργαζόμενος πλήρους ή μερικής απασχόλησης δύναται, κατόπιν ατομικής έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη, να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος, η οποία δύναται να παραταθεί με νεότερη όμως συμφωνία των μερών. Κατά τη διάρκεια της άδειας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές.
Η έγγραφη συμφωνία αναρτάται στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) «ΕΡΓΑΝΗ» και αντίγραφό της γνωστοποιείται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. Έτσι με συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη μπορεί να υπάρξει αναστολή της σύμβασης εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια άνευ αποδοχών. Φυσικά μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών εκ της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
Για την χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εργοδότη, την οποία ο τελευταίος θα αποδεχθεί εγγράφως. Είθισται και σήμερα η αίτηση να γίνεται εγγράφως, προκειμένου να αποδεικνύεται η νομιμότητα της ενέργειας κατά τον έλεγχο των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και προκειμένου να δικαιολογείται η απουσία του εργαζόμενου και να προστατεύεται από τυχόν κακόβουλη ενέργεια του εργοδότη, ο οποίος μπορεί να ισχυρισθεί αδικαιολόγητη απουσία και οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, η άδεια άνευ αποδοχών και σήμερα χορηγείται μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει στη χορήγησή της, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς.
Η άρνηση του εργοδότη ελέγχεται υπό το πρίσμα της τυχόν κατάχρησης δικαιώματος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. βαρεία ασθένεια εργαζομένου, οικογενειακές υποχρεώσεις), ο εργοδότης δεν μπορεί εύλογα να αρνηθεί τη χορήγηση εφόσον ο εργαζόμενος την έχει ανάγκη και η αντικατάστασή του στην εργασία είναι ευχερής.
Η άδεια άνευ αποδοχών αποτελεί τυπική περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, ο χρόνος διάρκειάς της θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας. Επιπλέον η λήψη άδειας άνευ αποδοχών δεν συνεπάγεται την απώλεια ούτε επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο το δικαίωμα του εργαζομένου για τη λήψη της ετήσιας άδειας αναψυχής με αποδοχές.
Και σημειώνει ότι παρόλο που δεν προβλέπεται ρητά στην εργατική νομοθεσία, είθισται ο εργοδότης να προβαίνει σε γνωστοποίηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και του ΣΕΠΕ, ώστε σε περίπτωση ελέγχου, να μην υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλιση και να μην επιβληθεί πρόστιμο για αδήλωτη εργασία.
Διαβάστε επίσης:
Αναστολές Μαΐου – Ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών για επιχειρήσεις που άνοιξαν από 14 Μαΐου
Μόνο ένα self test την εβδομάδα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα έως τις 23 Μαΐου