Χρονιά «σταθεροποίησης» για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2019 ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προβεί σε στρατηγικές τομές ώστε να διατηρήσει και να διευρύνει το μερίδιο που έχει κατακτήσει στην αγορά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε πως σε γενικές γραμμές ο αριθμός των επισκεπτών θα μείνει στάσιμος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμα κι αν καταγραφεί αύξηση δεν θα συγκρίνεται με την διόγκωση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα μέτρο που θα ληφθεί άμεσα, είπε, είναι η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13% στον ΦΠΑ, ώστε οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.

Δήλωσε βέβαιος πως η αλλαγή θα περιλαμβάνεται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να προλάβουμε την επόμενη σεζόν.

Ο υπουργός επισήμανε ωστόσο ότι συνάμα χρειάζεται αναβάθμιση των ελληνικών τουριστικών μονάδων και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά.

Αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας και επενδύσεις είπε ο κ. Θεοχάρης. Τόνισε πως τα ελληνικά καταλύματα πρέπει σταδιακά να αναβαθμιστούν σε ποιότητα – δηλαδή τα δύο αστέρα να γίνουν τρία και ούτω καθεξής – και η τουριστική σεζόν να επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν υποδομές και πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας – όπως τα χιονοδρομικά κέντρα – που έχουν στερηθεί επενδύσεων και δεν έχουν προβληθεί ως μέρος της ελληνικής εμπειρίας, στερώντας έσοδα ορισμένες ζώνες της χώρας.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, είπε, πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας απολαμβάνουν το 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων.