Στο “τρίπτυχο” στο οποίο πρέπει να εστιάσει η πολιτεία κατά τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό και στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μιλώντας στο Delphi Economic Forum.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση της εγχώριας παραγωγής και μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία.

Αναφερόμενος στο στο πακέτο των 32 δις, που θα διατεθεί για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διανεμηθεί με κριτήριο την ανταποδοτικότητα και την εγχώρια προστιθέμενη αξία που δημιουργεί το κάθε ευρώ που δαπανάται, σε θέσεις εργασίας, σε εξαγώγιμα προϊόντα, σε φόρους και εισφορές.

“Η πολιτεία πρέπει να δει σήμερα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά και τις ξένες εταιρείες σαν έναν έντονα αναπτυξιακό και οικονομικό πόλο, ο οποίος θα φέρει πολύ μεγάλες επενδύσεις και ανταποδοτικότητα.

Παράλληλα θα μπορέσει να διασφαλίσει κατά το δυνατό επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασφαλισμένο και ασθενή, όπως και έγινε το τελευταίο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή παραγωγική βάση από 30 βιομηχανίες φαρμάκου ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό και βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις.

“Ο κλάδος αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει μία ισχυρή παραγωγική βάση, με σημαντικές επενδύσεις κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη, τα προϊόντα είναι διεθνώς εξαγώγιμα και εμπορεύσιμα, άρα δημιουργούμε και επιχειρούμε σε μία παγκόσμια αγορά και επενδύουμε σημαντικά και στην καινοτομία”, σημείωσε.

Όσον αφορά στις αυτόματες επιστροφές (clawback), τόνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο πέραν κάθε οικονομικής λογικής, το οποίο αποτελεί τεράστια τροχοπέδη και στερεί πολύτιμους πόρους από επενδύσεις.