ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία ελληνικής τέχνης Greek Sale που πραγματοποιεί ο Bonhams ύστερα από την αγορά του γαλλικού οίκου Cornette de Saint Cyr. Προφέρεται με τον απλό τρόπο ως Κορνέτ ντε σαν σιρ. Ο Bonhams, όπως εξήγησε στο Mononews η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, βρίσκεται σε τροχιά εξαγοράς μικρότερων οίκων.
Η εκ των ιδρυτών της εταιρείας εικαστικών συμβούλων Art Expertise διοργανώνει την περίφημη Greek Sale του Bonhams πάνω από είκοσι χρόνια τώρα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από σαράντα δημοπρασίες ελληνικής τέχνης στο Λονδίνο. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν τις κορυφογραμμές της ελληνικής τέχνης, από την κλασική εποχή έως τις μέρες μας.
Σταθερή βάση στο Παρίσι
Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου λοιπόν γνωρίζει καλά τις διεργασίες του οίκου Bonhams. Το 2021 ενόψει μπρέξιτ, ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών μετέφερε μεγάλο κύκλο εργασιών του στο Παρίσι. Έτσι, γλιτώνουν οι πελάτες τους και πολλούς από τους δασμούς που δεν υπήρχαν όσο η Μεγάλη Βρετανία βρισκόταν ακόμη στην ΕΕ. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η Greek Sale πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Γραφείο διέθεταν ήδη εκεί, στην πόλη του φωτός, όπως διευκρινίζει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου. Απλώς με την εξαγορά του οίκου Κορνέτ ντε σαν σιρ αποκτούν πιο σταθερή παρουσία. Πρόκειται για τον σημαντικότερο οίκο δημοπρασιών στη Γαλλία.
Fund Epiris
Ο Bonhams ξεχώριζε ανάμεσα στους διεθνείς οίκους δημοπρασιών Christie’s, Sotheby’s, Philipps ως ο μοναδικός αμιγώς βρετανικός οίκος.
Ωστόσο το 2018 τον εξαγόρασε το επενδυτικό φαντ Epiris. Εξού και ξεκίνησε αυτή η εντατικοποίηση της εξάπλωσής του στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πρόκειται για ιδιωτικό fund που εδράζει στο Λονδίνο και επενδύει από σαράντα ως εκατόν πενήντα εκατομμύρια στερλίνες σε λειτουργικές και μη εγχώριες εταιρείες.
Τα θετικά νούμερα
Το 2022 για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Bonhams πέτυχε έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις από τα τμήματα Καλές Τέχνες και Συλλεκτικά αντικείμενα, Πολυτελή και Συλλεκτικά αμάξια. Πρόκειται για ετήσια αύξηση 27%, από τα 816 εκατομμύρια δολάρια που σημειώθηκαν το 2021.
Με τις εξαγορές μικρότερων οίκων σε όλο τον κόσμο, ο Bonhams τώρα διαθέτει δεκατέσσερα σημεία πώλησης διεθνώς και τριάντα τέσσερα γραφεία με τουλάχιστον εξήντα συνολικά τμήματα.
Τα ψηφιακά κανάλια
Από τον πάλαι ποτέ αμιγώς βρετανικό οίκο, σήμερα κατάφερε να ανταγωνίζεται τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών παγκόσμιας κλίμακας.
«Επρόκειτο για καταπληκτική χρονιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Bonhams Μπρούνο Βιντσιγκουέρα (Bruno Vinciguerra). «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά τα αποτελέσματα. Παρατηρήσαμε αύξηση στην ψηφιακή πώληση: το 91% των πωλήσεών μας πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών. Ύστερα από τις εξαγορές που ολοκληρώθηκαν, τρεις στην Ευρώπη και μια στην Αμερική, τα φετινά έσοδα του Bonhams μοιράστηκαν ως εξής: 33% στις ΗΠΑ, 19% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 33% στην Ηπειρωτική Ευρώπη, 16% στην Ασία».
Αξιοσημείωτες πωλήσεις
Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες πωλήσεις: Η προσωπική συλλογή έργων τέχνης της προσφάτως εκλιπούσης δικαστίνας των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ (Justice Ruth Bader Ginsburg), η Porsche 550 Spyder του 1955 (4.185.000$), το κολιέ του οίκου Cartier (3.240.375$).
Έτσι και από τη δημοπρασία ελληνικής τέχνης σκοπεύουν να σαρώσουν υψηλά κέρδη.
Πρόκειται για την ακρίβεια για την 42η δημοπρασία Greek Sale με σημαντικά και σπάνια έργα που συγκέντρωσαν προσεκτικά τους τελευταίους μήνες.
Όπως σημειώνει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, στο φετινό Greek Sale παρουσιάζονται έργα Ελλήνων δημιουργών που καθόρισαν τα καλλιτεχνικά κινήματα του 19ου και 20ου αιώνα. «Η δημοπρασία ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των συλλεκτών, συγκεντρώνοντας έργα με κορυφαία ποιότητα και σπανιότητα, τα περισσότερα από τα οποία εμφανίζονται στην αγορά για πρώτη φορά».
Παρουσιάζονται ορισμένα έργα αρκετά ακριβοθώρητα όπως αυτά που φιλοτέχνησε ο ελληνογάλλος Μάριος Πράσινος (1916-1985).
Τα μεγάλα φαβορί
Από τον Νικόλαο Γύζη (1842-1901) το έργο Η τιμωρία του ορνιθοκλέφτη στη Σμύρνη (Punition d’un voleur de poulet à Smyrna) με τιμή εκκίνησης: €300,000 – €500,000.
Ο πίνακας έχει σημαντική προέλευση καθώς κοσμούσε το μουσείο της Δρέσδης από το 1885 έως το 1937. Στο έργο αυτό (με πάνω από εξήντα δημοσιεύσεις), αποτυπώνονται όλες οι εντυπώσεις και οι ζωντανές εικόνες που εμπλούτισαν το καλλιτεχνικό ταπεραμέντο του Γύζη από το ταξίδι ζωής που έκανε μαζί με το Νικηφόρο Λύτρα στην Ανατολή το 1873.
Από τον Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985) το έργο Οι τρεις Φιλόσοφοι (Trois philosophes), με τιμή εκκίνησης 150,000 – 200,000 ευρώ.
Από τον Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) τ0 Καφενείο του Μαυροκέφαλου (Le café de Mavrokefalos) με τιμή εκκίνησης 200.000 – 300.000 ευρώ.
Ως είθισται τα έργα της δημοπρασίας θα εκτεθούν στον εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο της ομάδας Art Expertise στη λεωφόρο Αμαλίας.
Και όπως παρατήρησε η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, το υψηλό επίπεδο της δημοπρασίας αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τέχνης σε μία άκρως απαιτητική αγορά. Εύγε.
Πληροφορίες
THE GREEK SALE
25 Μαΐου 2023, στις 14:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης
Avenue Hochenbsp, Παρίσι.
Η Έκθεση
Αμαλίας 36
Αθήνα
9 – 12 Μαΐου
Περισσότερες πληροφορίες
Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, Φίλιππος Γλύπτης, Τίμος Οικονομόπουλος, Λόλα Στεφανίδου.
Τηλ.: +30 210 3636 404
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα το 2024 – Οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης