• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    «Ψήνεται» ολιγοήμερη παράταση για την επιστρεπτέα 5

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ecofin

    Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση λίγων ημερών για την υποβολή αιτήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αίτηση ενδιαφέροντος έχουν υποβάλει πάνω από 390.000 επιχειρήσεις, με το ρυθμό υποβολής τους να παρουσιάζεται αυξημένος τα τελευταία 24ωρα.

    Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων ώρα με την ώρα, καθώς η προθεσμία υποβολής τους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «myBusinessSupport» ολοκληρώνεται κανονικά στις 15 Ιανουαρίου.

    Το κονδύλι για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει υπολογιστεί στα 1,5 διs. ευρω, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού, εφόσον παρατηρηθεί ενισχυμένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως την Επιστρεπτέα 4 εντάχθηκαν πάνω από 440.000 επιχειρήσεις, με το ποσό που τελικά διατέθηκε να αγγίζει τα 2,2 δις ευρώ.

    Τα 5 σημαντικά σημεία της ενίσχυσης

    Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια «διαφήμισης» – υπενθύμισης της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τόνιζε σε ανακοίνωσή του:

    *Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

    *Το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

    *Το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο.

    *Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021.

    *Ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

    Ζητούν 10ήμερη παράταση

    Επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημα για τη λήψη της ενίσχυσης και στη συνέχεια θα μάθουν αν είναι επιλέξιμες, ενώ η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, δεν θα τους δίνει δικαίωμα διόρθωσης της αίτησης.

    Την παράταση της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2021, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

    Σε επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφέρει ότι η τρέχουσα προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την τελευταία ημέρα, κατά την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια για τον Δεκέμβριο.

    Η παράταση, λοιπόν, ζητείται, με δεδομένο τον αυξημένο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους για να υλοποιήσουν τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης για ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, την αδυναμία καταχώρησης των εσόδων στην πλατφόρμα για επιχειρήσεις με ειδικό καθεστώς λειτουργίας τους όπως τα ΚΤΕΛ, Πρακτορεία ΟΠΑΠ, Συνεταιρισμοί κ.λπ., την οποία έχει αναγνωρίσει και η Φορολογική Διοίκηση, και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την τόνωση της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην Επιστρεπτέα 5

    Σταϊκούρας: Επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια 

    Αδ. Γεωργιάδης: Έρχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ