Σύμφωνα με πηγές η Symposium Cellars θα είναι ο προτιμητέος επενδυτής καθώς κατέθεσε την καλύτερη προσφορά

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον διαγωνισμό, φαίνεται να οριστικοποιείται η συμφωνία και μάλιστα με μία ιδιαίτερα ελκυστική/ ανταγωνιστική προσφορά.

Όλα δείχνουν πως προτιμητέος επενδυτής θα είναι η εταιρεία Symposium Cellars, με παρουσία στην Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιών, τα οποία διαθέτει και στην αγορά της Αμερικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία κατά την διαδικασία αξιολόγησης για την προσφορά που είχε καταθέσει, ενώ έχει ήδη επανέλθει και με μία συμπληρωματική προσφορά, η οποία φέρεται να είναι ακόμα πιο ελκυστική.

Μέσω αυτής, η Symposium Cellars εξειδικεύει τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας και μεταξύ άλλων προβλέπει την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος σε μετρητά, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για την τρέχουσα κατάσταση, και την επίσπευση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής, με δέσμευση αυτό να καταβληθεί πιο σύντομα φέρνοντας την προθεσμία κάποια χρόνια νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Με βάση τα ανωτέρω και με την κατάθεση μίας τόσο ανταγωνιστικής προσφοράς, πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν την επιλογή της Symposium Cellars ως μονόδρομο, δεδομένου ότι οι όροι και προϋποθέσεις που προτείνονται, διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της Μαλαματίνας, αλλά παράλληλα δημιουργούν και σοβαρές δικλείδες ασφαλείας για τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα προκαλούσε έκπληξη.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές έχουν καταθέσει πέραν της Symposium Cellars, η Mantis Group, η OSC-Στεφάνου και η Cavino.

Η ιστορική εταιρεία από την Θεσσαλονίκη συνεχίζει να διατηρεί υψηλό μερίδιο στην εγχώρια αγορά της ρετσίνας (περίπου 40%), ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους σε Αυλίδα, Ριτσώνα και Βοιωτία, με το εμφιαλωτήριο της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2019 η Μαλαματίνα κατέγραψε κύκλο εργασιών 13 εκατομμύρια ευρώ, με το 16% των πωλήσεων της να προέχεται από την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια μειωμένες πωλήσεις και αρνητικά μεγέθη, η απόφαση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ήρθε ως αποτέλεσμα πολλών συγκυριών που την οδήγησαν σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η ατυχής επένδυση στην Δουμπιά, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα και ο υψηλός δανεισμός, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, η επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου και η πιο πρόσφατη αρνητική συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως κατά το διάστημα του lockdown, η Μαλαματίνα προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της, με την πτώση των πωλήσεων της να αγγίζει το 80% στη χονδρική, το 18% στα σούπερ μάρκετ και το 15% στις εξαγωγές.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία χρόνια, η εταιρεία είχε συμφωνήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, το οποίο δεν υλοποιήθηκε και προέβλεπε μεταξύ άλλων και την πώληση της εταιρείας Δουμπιά, η οποία προσφάτως εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Γαλακτομεία.