Την παράταση για δύο μήνες του μέτρου επιδότησης από το Δημόσιο των τόκων επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την Covid αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επί τάπητος τίθεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον covid στο πλαίσιο του «προγράμματος γέφυρα» που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα το μέτρο επιδότησης των τόκων για τα δάνεια επιχειρήσεων που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο και αφορούσε τους μήνες έως και τον Ιούνιο με την προοπτική παράτασης του μέτρου, η οποία έχει αποφασιστεί και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Η παράταση θα αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και αποτελεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Το μέτρο συνδυάζεται με την αναστολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ως βασική προϋπόθεση τίθεται η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/03/2020 και στις 31/12/2020.

Η πρώτη κατοικία

Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το «πρόγραμμα γέφυρα» θα αφορά όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων πλήττονται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία. Η επιδότηση θα φθάνει έως και τους 9 μήνες και θα αφορά τη δόση του στεγαστικού δανείου για όσους δανειολήπτες, έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων εφόσον πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο και το ύψος της κρατικής επιδότησης θα είναι συνάρτηση εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων στα οποία θα περιλαμβάνεται και το ύψος των καταθέσεων, με πλήρη άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η επιδότηση θα είναι υψηλότερη για τους συνεπείς δανειολήπτες εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ θα είναι χαμηλότερη για την τρίτη κατηγορία δανειοληπτών, δηλαδή αυτούς που ήταν ασυνεπείς μέχρι σήμερα και δεν είχαν ρυθμίσει το δάνειό τους.

Η χορήγηση της επιδότησης θα δίνεται εφόσον οι οφειλέτες ρυθμίσουν το δάνειό τους, αλλά δεν θα συνοδεύεται με μακροχρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιλέγουν να ενταχθούν στο νόμο 4605 για τη ρύθμιση της οφειλής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι πληττόμενοι από την οικονομική κρίση λόγω covid ανέρχονται θεωρητικά με βάση τα ΑΦΜ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών σε 1,7 εκατομμύρια. Ο αριθμός όμως αυτός θα περιοριστεί δραστικά, καθώς θα περάσει από τον κόφτη των κριτηρίων των θεσμών, προκειμένου να προκύψει καταρχήν πόσοι από αυτούς έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη τους κατοικία και επιπλέον πόσοι πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων σε 300.000 περίπου οφειλέτες.