ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο5 σκέφτεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η παράταση θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαθέσιμα τα στοιχεία του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να αποτέλεσμα να αδυνατούν να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στην κρατική ενίσχυση.
«Οι εξαιρέσεις που τυχόν υπάρχουν θα τις εξετάσουμε. Εγώ μπορώ να σας πω: ας πούμε ότι μπορεί σε κάποιες περιοχές με σκληρά lockdown να υπάρχει θέμα. Συνεπώς θα δούμε τι θα μας καταθέσουν οι λογιστές καθώς περνούν οι μέρες και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ανάγκη αυτά χρήματα, η καταρχήν διάθεση μας δεν είναι να δώσουμε γενικευμένη παράταση», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των αιτήσεων, σε σχέση με την 4η επιστρεπτέα, στην οποία εντάχθηκαν πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και στην πράξη ο 5ος κύκλος θεωρείται ως συνέχεια του 4ου.
«Θα δούμε τα στοιχεία που θα μας καταθέσουν, τα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα και θα ανακοινώσουμε, όποτε έχουμε κάτι ανακοινώσιμο μέχρι την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Οι δικαιούχοι
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ακόμα και οι ατομικές, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ή χωρίς εργαζόμενους ή και ταμειακή μηχανή, όπως συνέβη και στην 4η επιστρεπτέα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό που θα διανεμηθεί αγγίζει το 1,5 δις ευρώ . Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με το ύψος του ενδιαφέροντος.
Για την ένταξη στην κρατική ενίσχυση θα υπολογιστεί η πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με το 50% της ενίσχυσης να είναι «μη επιστρεπτέο», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα επιστραφεί στο κράτος το 2022.
Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση μέχρι το τέλος Ιούνιο του2021.
Για την υποβολή αίτησης θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ίσχυσε κατά τις τρεις πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Σύμφωνα με αυτή θα πραγματοποιείται σε δυο φάσεις: στην πρώτη ο δικαιούχος θα υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και σε δεύτερη φάση το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αλγόριθμο του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια θα ενημερώνει την επιχείρηση για τον ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα λάβει.
Τονίζεται επίσης, πως το ποσό του 5ου κύκλου θα είναι συμψηφιστέο με το ύψος της ενίσχυσης στην 4η επιστρεπτέα. Δηλαδή, αν μια επιχείρηση που στο τέλος του 2020 έλαβε 5.000 ευρώ και στην 5η επιστρεπτέα είναι να λάβει 8.000 ευρώ, τότε θα πιστωθούν στον λογαριασμό της επιχείρησης 3.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Καφούνης (ΕΣΑ): Επικοινωνία με Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike