Τη δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα της εστίασης – όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – προσπαθεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο, με αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Σταμπουλίδη έχουν δαπανήσει πολλές ώρες σε επαφές, αλλά και σε τηλεδιασκέψεις με φορείς, αναζητώντας την κατάλληλη «φόρμουλα», η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Η… αρχή έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες όταν υπήρξε τηλεδιάσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη με την Ομοσπονδία Εστιατόρων, όταν και αναζητήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν από τη νέα παράταση του lockdown που οδηγεί νομοτελειακά σε νέα αναβολή για την επαναλειτουργία του κλάδου. Γι’ αυτό άλλωστε, εσχάτως ξέσπασε και άγρια κόντρα επιχειρηματικών της εστίασης με την κυβέρνηση.

Οι πρώτοι μιλούν για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις τους και ο Υπουργός Ανάπτυξης τους καλεί να του… παραδώσουν τα κλειδιά των εταιρειών τους.

Το πλέγμα των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει μια σειρά από μέτρα στήριξης για την εστίαση, που παραμένει κλειστή με κρατική εντολή εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Σημειώνεται η επαναλειτουργία του κλάδου αποτελεί δύσκολη εξίσωση, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην προμήθεια προϊόντων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν ξανά.

Ενοίκια

Το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το μετρό της απαλλαγής ενοικίων και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για τις επιχειρήσεις της εστίασης, ακόμα κι αν έως εκείνη την περίοδο έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν. Το σκεπτικό αναφέρει πως οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν χρόνο για να μπορούν να
αποκτήσουν τον τζίρο για να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα.

Πάγιες δαπάνες

«Ανάσα» αναμένεται να αποτελέσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την επιδότηση παγίων δαπανών. Το μέτρο, που αποτελεί κοινοτικό κανονισμό, θα καλύπτει έξοδα επιχειρήσεων από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, όπως:

*τα ενοίκια,

*τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, αλλά και

*τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων

ΦΠΑ

Ένα ακόμα μέτρο για την στήριξη του κλάδου θα είναι η παράταση στη μείωση του ΦΠΑ έως και το Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι στηριχθεί και ο τουρισμός, ένα κομμάτι του οποίου ανήκει και στον κλάδο της εστίασης.

Φόροι και εισφορές

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το νέο «πάγωμα» στις πληρωμές υποχρεώσεων προς την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ρύθμιση χρεών

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η ρύθμιση χρεών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των lockdown σε πολλές δόσεις με ευνοϊκούς όρους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Τέλος, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το σενάριο να χαρακτηριστεί ως «μη επιστρεπτέο» το 50% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 3, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, να χαρακτηριστεί ως επιχορήγηση ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη
των παγίων δαπανών μιας επιχείρησης από τα 3 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα για take away και εστίαση – Τα νέα μέτρα

Παπαθανάσης: Θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά καλό είναι να μην χτίζουμε προσδοκίες

Εστίαση: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τον κλάδο – Κίνδυνος «λουκέτου» για 40.000 επιχειρήσεις