ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επόμενη ημέρα της πανδημίας προσπαθεί να σκιαγραφήσει η κυβέρνηση, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα ταμειακά διαθέσιμα που φθίνουν μέρα με τη μέρα.
Δεν είναι τυχαίες άλλωστε, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, όπως του Χρήστου Σταϊκούρα και του Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τις οποίες δημοσιοποιούν τον «λογαριασμό» του lockdown, προσπαθώντας να «απαντήσουν» στους ειδικούς ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει η αγορά.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί εκνευρισμός στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις δηλώσεις του Μαξίμου πως τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και η χώρα να οδηγηθεί σε ένα ακόμα lockdown. Άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις προτάσεις των ειδικών και της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια «τρέχει» να διαχειριστεί τις οικονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων.
Το κόστος
Το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως κάθε εβδομάδα που το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, κοστίζει περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ ο «λογαριασμός» του αυστηρού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται στα 750 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα ή 3 δις ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κοστολόγηση που έχει πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, το 50% αυτού του ποσού είναι απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία και το υπόλοιπο 50% είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για τα μέτρα στήριξης.
Ο περιορισμός των δημοσιονομικών παρεμβάσεων αποτελεί το ισχυρότερο «κλειδί» για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς όσοι περισσότεροι κλάδοι θα επιστρέψουν σταδιακά σε λειτουργία, τόσο λιγότερα θα είναι τα κονδύλια που θα κατευθύνονται στην αγορά για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Άνοιγμα σε τρεις φάσεις
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση κινείται με το σενάριο ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά. Πρώτο βήμα θα είναι η επαναλειτουργεία του λιανεμπορίου, χωρίς με μέθοδο του click away, με μόνη προϋπόθεση την αποστολή μηνύματος στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποσταλεί από τον κάθε πολίτη, μόνο μια φορά τη μέρα.
Επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο προγραμματίζεται για τα μέσα Απριλίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη 14η Απριλίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που προωθείται, το καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίξουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, γι’ αυτό άλλωστε το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί την επιδότηση θερμαστρών εξωτερικού χώρου.
Το μεγάλο στοίχημα πάντως, αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, σχεδόν 12 ημέρες μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Το Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε έσοδα που αντιστοιχούν στο 40% των εισπράξεων του 2019, μια χρονιά κατά την οποία είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περίπου 18 δις ευρώ.
Επισημαίνεται πως ο τουρισμός συνεισφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στο ετήσιο ΑΕΠ, ενώ απ’ αυτόν εξαρτώνται χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες πέρυσι είτε λειτούργησαν σε σημαντικές απώλειες είτε παρέμειναν κλειστές.
Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί καθημερινά την πορεία των εμβολιασμών όχι μόνο στην Ελλάδα (για τον εσωτερικό τουρισμό και το άνοιγμα της αγοράς), αλλά και στις χώρες που θεωρούνται «δεξαμενές» τουριστών, όπως είναι το Ισραήλ και η Βρετανία.
Οι απειλές για «λουκέτα»
Με την οικονομία να βρίσκεται σε lockdown για σχεδόν 12 μήνες, είναι ορατός ο κίνδυνος για μπαράζ «λουκέτων» τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά από ένα χρόνο ανύπαρκτου τζίρου.
Με την κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρα στήριξης μόνο για όσους έχουν πληγεί πολύ βαθιά από την πανδημία, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να σταθούν όρθιες μετά τη δεκαετή κρίση και πλέον, οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με κίνδυνο να μην μπορούν να αποπληρωθούν.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για «κούρεμα» χρεών, αλλά και για την εφαρμογή μιας ρύθμισης με 120 δόσεις για τις «κορονο-οφειλές», που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος.
Ο κίνδυνος για «λουκέτα» και εκτόξευση της ανεργίας έχει σημάνει «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει τα ταμειακά διαθέσιμα να φθίνουν και τις επιχειρήσεις να ακροβατούν μεταξύ μειώσεων στο προσωπικό τους ή στο κλείσιμο των καταστημάτων.
Τα μέτρα στήριξης
Θέμα χρόνου αποτελεί η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, καθώς η κυβέρνηση φέρνει νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα μέτρα. Εκτιμάται πως με το άνοιγμα της αγοράς θα ολοκληρωθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων, το οποίο θα ενταχθεί στην επιδότηση των παγίων δαπανών.
Επίσης, αναμένεται να μπει και στο μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών που ενίσχυσε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με το 50% των ποσών να είναι μη επιστρεπτέο. Σημειώνεται πως τις επόμενες εβδομάδες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την αύξηση του ποσοστού στο 50% και για τους τρεις πρώτους κύκλους της κρατικής ενίσχυσης.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο των παγίων δαπανών προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και ύδρευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες επιχειρήσεις είχαν εισπράξει επιστρεπτέα προκαταβολή, την κρατική αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια ή έθεσαν τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα ποσά θα αφαιρεθούν από το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται για τις πάγιες δαπάνες.
Διαβάστε επίσης:
Ανάπτυξη 5,6% το 2021 και 4% το 2022 για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο ΟΟΣΑ
Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα ισχύουν οι νέες βεβαιώσεις κίνησης
Ξεπερνούν τις 533.000 οι εργαζόμενοι σε αναστολή τον Μάρτιο-Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας