Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Παππάς και Τζανακόπουλος πανηγυρίζουν για πλεόνασμα 4,19%, ενώ η ελληνική αγορά «αργοσβήνει»

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη ενός εντυπωσιακού πλεονάσματος το 2016. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν αρκείται στο νούμερο που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (με βάση τους όρους της Eurostat), δηλαδή 3,9% του ΑΕΠ, αλλά το ανεβάζει στο ύψος του 4,19%, με βάση -όπως αναφέρει- τους τρόπους υπολογισμού που δέχονται οι δανειστές.

Ανάλογα πανηγύρια ήρθαν και από την πλευρά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, κ. Νίκο Παππά, ο οποίος τόνισε πως το εντυπωσιακό πλεόνασμα «δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Πράγματι, η επίδοση του 4,19% (σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο) ξεπερνά κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά μεταφράζεται σε πρωτογενές πλέονασμα που ξεπερνά τα 7,4 δισ. ευρώ.

Μόνο που ταυτόχρονα, το πλεόνασμα αυτό έρχεται σε μια χρονιά που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπήρξε μηδενική. Κάτι που σημαίνει πως τα 6 επιπλέον δισεκατομμύρια από αυτά που χρειάζονταν να επιτευχθούν έγιναν χάρη στην τεράστια υπερφορολόγηση και την μείωση των δαπανών του κράτους, οδηγώντας στην αποστράγγιση της αγοράς ρίχνοντας ακόμα πιο χαμηλά την ιδιωτική οικονομία.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017 στις αρχές του έτους, δίνουν «πάτημα» στους δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ, να αμφισβητεί κατά πόσο τα υψηλά αποτελέσματα θα είναι διατηρήσιμα. Το ΔΝΤ δεν δέχεται ότι οι επιδόσεις του 2016 θα έχουν σταθερότητα προβλέποντας 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά και έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων (ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων στο χρέος που δεν επιθυμεί ο γερμανικός άξονας).

Πάντως, ακόμα κι έτσι, η ικανοποίηση στην κυβέρνηση είναι έκδηλη, ενώ ήδη επικαλείται τα νούμερα ως «ασπίδα» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αυτή τη στιγμή μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον. Στη δήλωσή του, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων….τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Βέβαια, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς «ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης αλλά σημείωσε πως  πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι “οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα, μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ρώτησε εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την “αυτοκαταστροφική πολιτική” που έχει επιλέξει.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου έχει ως εξής: 

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016.

Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%.
Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από τον σχετικό στόχο.
Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν.

Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.
Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:
–    τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
–    τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
–    την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
–    τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
–    την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
–    την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;

Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;

Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της.
Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τώρα αρχίζουν όλα: Στο χαρτοφυλάκιο της Cepal τα πρώτα κόκκινα δάνεια από την Alpha Bank

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστρέφει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος – Ζητά μείωση της εγγύησης των 200.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί