• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Τράπεζα Πειραιώς: Στη δεύτερη φάση η αξιολόγηση των στελεχών της

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Στη δεύτερη φάση περνά η αξιολόγηση των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου που αφορούσε 12 ανώτατα στελέχη και πλέον αφορά ακόμη 38 στελέχη της αμέσως επόμενης βαθμίδας και θα γίνει με γοργό ρυθμό.

    Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η οποία ξεκίνησε πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου CEO.

    O Χρήστος Μεγάλου εξετάζει μεταξύ άλλων την διοικητική διάρθωση ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του οργανογράμματος και πέρα από την αξιολόγηση, αναμένονται και άλλες κινήσεις, όπως η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ειδικούς συμβούλους, δύο με τέσσερις στον αριθμό.

    Οι ακριβείς αρμοδιότητες των συμβούλων και η θέση τους θα καθοριστεί στην πορεία μόλις υπάρξει η πλήρης εικόνα του κατάλληλου οργανογράμματος.

    Οσο αφορά την πρώτη φάση αξιολόγησης 12 ανώτατων στελεχών κατέληξε στην επιβεβαίωση των ικανοτήτων και της καταλληλότητάς τους ενώ η δεύτερη φάση αφορά 38 στελέχη.

    Ο στόχος της διαδικασίας αξιολόγησης είναι διπλός: να ισχύσει ένα σύστημα όπου η αξιοκρατία θα κατέχει τον πρώτο ρόλο και επίσης να τηρούνται σύγχρονοι κανόνες μάνατζμεντ όπως στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες καθώς η εταιρική διακυβέρνηση αναδεικνύεται ως προτεραιότητα τόσο από τον Χρήστο Μεγάλου όσο και από τον Γιώργο Χαντζηνικολάου.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο Χρήστος Μεγάλου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του εμφανίστηκε δυναμικός και συναινετικός, προτάσσοντας την αξιοκρατία όσο αφορά τους εργαζόμενους της τράπεζας.

    Μάλιστα απευθυνόμενους στα στελέχη και τους εργαζομένους της Πειραιώς τους ζήτησε ενθουσιασμό, εποικοδομητικές αλλαγές με τις ιδέες και τις προτάσεις τους και δημιουργικότητα μακριά από τα τετριμμένα.

    «Δεν θα επιτρέψω στεγανά, βεντετισμούς και αγκιστρώσεις. Από την άλλη, θα προστατέψω και θα ενισχύσω τη συλλογικότητα, τις βέλτιστες πρακτικές και την πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε λύσεις για κάθε πρόβλημα και όχι προβλήματα για κάθε λύση. Στο τέλος, όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Χρήστου Μεγάλου.

     Ο σχεδιασμός της διοίκησης συνδυάζει την αξιοποίηση των προοπτικών της τράπεζας αλλά και με συναίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν στην διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

    Πέραν της αξιολόγησης στελεχών της Πειραιώς, έχουν δρομολογηθεί κινήσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου και υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης.

    Πρόκειται για πρωτοβουλίες διαχείρισης της έκθεσης της Πειραιώς σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στη MIG, αλλά και πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα καθώς και εκποίησης συμμετοχών σε μη εισηγμένες, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

    Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης για το 94% της Avis, ενώ για το ποσοστό που κατέχει η τράπεζα στην HSW έχουν ληφθεί δεσμευτικές προσφορές από δύο ενδιαφερόμενους.

    Η Τράπεζα Πειραιώς ενδεχομένως να προχωρήσει εντός του έτους σε διαγωνισμό για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, είτε μόνο του, είτε μαζί με άλλη κλινική.

    Ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος, η Πειραιώς έχει έκθεση σε ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και η διαχείρισή τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται είναι κρίσιμη για τη νέα διοίκηση.

    Η αποεπένδυση από τις τραπεζικές δραστηριότητες του εξωτερικού θα συνεχισθεί και μετά την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, όπου το ποσοστό της Πειραιώς περιορίστηκε στο 17,6%, αναμένεται να ακολουθήσουν κινήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Το μικρό μέγεθος των θυγατρικών της Πειραιώς επιτρέπει την εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα, συγχωνεύσεις ή πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτή, ο οποίος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ενισχύοντας τη συμμετοχή του.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα Πειραιώς ως το τέλος του έτους καλείται να μειώσει περαιτέρω προσωπικό, δίκτυο και λειτουργικό κόστος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε τελικό στάδιο η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 12 Μαΐου για τις εισφορές Μαρτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προμότ Λαϊνόπουλος: Σε πλειστηριασμό ακίνητο στην Γλυφάδα



    ΣΧΟΛΙΑ