• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ο ESM προειδοποιεί: Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα κινδυνεύει με νέα αποσταθεροποίηση

    Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ESM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Προβληματισμένος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ο ESM παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει ετήσιο δελτίο του η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

    Ο ESM στην έκθεσή του σημειώνει πως η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει, αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το μεγάλο φορολογικό βάρος και έναν εγχώριο τραπεζικό τομέα που είναι επιβαρυμένος με ένα μεγάλο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνολική κατάσταση περιορίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

    Όπως αναφέρει ο ESM, oι μεταρρυθμίσεις του 2016 αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος και το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, απαιτούνται πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, για να επιτευχθεί ένα συνταίριασμα της αναγκαίας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ή η μείωση του υψηλού λόγου των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, η οποία θα βοηθούσε να ξεκλειδώσει ο τραπεζικός δανεισμός, να στηριχτούν οι επενδύσεις και να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής των τραπεζών.

    Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε κάποια πρόοδο το 2016, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του από πολιτικές επιρροές. Στο ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει το πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων, καθιστώντας το νέα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πλήρως λειτουργικό, ώστε η Ελλάδα να προωθήσει γρήγορα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

    Περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και η νέα πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης των επιτυχιών του προγράμματος και άσκησης σημαντικών πιέσεων στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους, καλείται να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις εναπομείνασες αδυναμίες και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Ο ESM θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες χώρες για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και η διακοπή αυτής της διαδικασίας στις αρχές του 2015 είχε εξαιρετικά μεγάλο κόστος. Αλλά και η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές.

    Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει μια έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, μια επιστροφή στη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και μια μακροχρόνια ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

    Για παράδειγμα, πρέπει να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας, να διατηρήσει τη μεγαλύτερη ευελιξία που επιτεύχθηκε στην αγορά εργασίας και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη Σόιμπλε: Είχαμε συμφωνία εδώ και 3 εβδομάδες, αλλά η Αθήνα ήθελε χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: «Δόση 8,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να εγκρίνει το Eurogroup»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συμφωνία στο Eurogroup «έβγαλε» το EuroWorking Group – Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος



    ΣΧΟΛΙΑ