Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

ΕΦΚΑ: «Μυστήριο» με τα 150 εκατ. ευρώ διαφορά στα στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους

Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022

Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022

Θολό το τοπίο αναφορικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλε το ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για τους δημόσιους υπάλληλους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά το α’ τετράμηνο του 2017.

Το θέμα προέκυψε καθώς το ποσό το οποίο αναφέρεται στο χθεσινό δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ότι  αποδόθηκε στον ΕΦΚΑ και το ποσό που δηλώνει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ ότι εισέπραξε διαφέρουν σχεδόν κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 εισέπραξε από το δημόσιο 84,5 εκατ. ευρώ ως εργοδοτικές εισφορές για λογαριασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, με χτεσινό δελτίο του το ΓΛΚ δήλωσε ότι απέδωσε στον ΕΦΚΑ ως εργοδοτική εισφορά το ποσό των 233 εκατ. ευρώ.

Από τον ΕΦΚΑ πάντως, διευκρινίζουν ότι τα πραγματικά ποσά που πήρε το Ταμείο από το κράτος θα φανούν σε ένα μήνα από σήμερα και συγκεκριμένα στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.

Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια διαφορά στις “προβλέψεις” των δύο φορέων εφόσον μάλιστα ο ΕΦΚΑ πλήττεται  από τη χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο α’ τρίμηνο του 2017 εισπράχθηκαν 500 εκατ. ευρώ, έναντι βεβαιωμένων εσόδων 750 εκατ. ευρώ. Συνοπτικά, στα ταμεία του ΕΦΚΑ ήρθαν 250 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Πρόσφατα η “Καθημερινή”, σε δημοσίευμά της, είχε αποκαλύψει ότι τον Μάρτιο, το ποσό που εισπράχτηκε ήταν γύρω στα 140 εκ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα, να φτάνει μετά βίας το 55%. Κάτι που όμως διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 εμφανίζεται πλεονασματικός, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, για το α΄ τετράμηνο του έτους, ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα 112,33 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενου ταμειακού ελλείμματος 234 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πλεόνασμα προκύπτει, μετά και την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ, το ΕΤΕΑΕΠ, τον ΟΑΕΔ και το ΑΚΑΓΕ, του συνόλου των εσόδων που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τους από τον ΕΦΚΑ. Σημειώνεται, επίσης ότι καμία προπληρωμή εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ δεν έχει γίνει το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017.

Το Δημόσιο ως εργοδότης, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, κατέβαλε στο ταμείο για τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, από 01/01/2017, το ποσό των 84,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συνολική ετήσια υποχρέωση να αντιστοιχεί σε 340 εκατ. ευρώ.

«Τα στοιχεία για τις εργοδοτικές εισφορές του Δημοσίου θα αποτυπωθούν ορθά στο μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Μαΐου», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από τις εικονικές ασφαλίσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του Eurogroup – Όλο το παρασκήνιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (pic)