Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης επιχειρεί να αποτυπώσει η κυβέρνηση, που παραμένει κλειστή για σχεδόν τρεις μήνες, με κρατική εντολή.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως το 2020 οι απώλειες στον τζίρο της εστίασης σε σχέση με το 2019, καλύφθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, ο τζίρος που δηλώθηκε από τον κλάδο της εστίασης το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ. Για το 2020 ο… μεικτός «τζίρος» της εστίασης διαμορφώθηκε στα 6,13 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,2 δις ευρώ είναι ο πραγματικός τζίρος του κλάδου, όπως αποτυπώθηκε στην ιστοσελίδα του ιστότοπου myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Σε αυτά όμως προστέθηκε και η κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,93 δισ. μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα η εστίαση ενισχύθηκε με 813 εκατ. ευρώ από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και 1,1 δισ. για κάλυψη αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών, μέσα από την δυνατότητα που δόθηκε να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει ενίσχυση από επιστρεπτέες προκαταβολές και αναστολές συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για 64.212 επιχειρήσεις που έχουν λάβει σχεδόν 1,93 δις ευρώ από το κράτος, όσος δηλαδή ήταν ο μισός δηλωμένος τζίρος του 2019.

Τα μέτρα ελάφρυνσης προς την εστίαση είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε αναστολή εργασίας, η μείωση ενοικίου που για τους δυο πρώτους μήνες του 2021 είναι κατά 100%, η παράταση στην πληρωμή ΦΠΑ, ο μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου που υιοθετήθηκε το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά και οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται πως στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, αίτηση υπέβαλαν 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου, από τις οποίες έλαβαν την κρατική ενίσχυση οι 24.534, με μέση ενίσχυση ανά επιχείρηση τα 4.592 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εστίαση θα είναι ο τελευταίος κλάδος της οικονομίας που θα επαναλειτουργήσει με το πέρας της πανδημίας. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τις διαδικασίες του delivery και του take away. Στην αντίποδα, υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου που τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν – σε πολλές περιπτώσεις – ακόμα και αύξηση του τζίρου σε σχέση και με το 2019.

Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα αφορούν κυρίως τις κλειστές επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν καταγράψει σημαντική πτώση στον τζίρο τους. Επισημαίνουν δε, ότι στο επίκεντρο των ενισχύσεων θα βρεθεί ο κλάδος της εστίαση.

Ωστόσο, φαίνεται πως το νέο «πακέτο» μέτρων δεν θα είναι οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και θα ενισχυθούν μόνο όσες παρουσιάζουν «βουτιά» στον κύκλο εργασιών τους.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση τζίρου 20% και εισόδημα έως €30.000 για τη λήψη επιδόματος των 400 ευρώ

Οι κλάδοι που θα πάρουν την επιδότηση παγίων δαπανών

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τις αποζημιώσεις ενοικίων – Ποιοι απαλλάσσονται από την πληρωμή μισθωμάτων