Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μαρινόπουλος: Δραματικές ώρες. Συνεδριάζει το ΔΣ της Alpha Bank για να εγκρίνει το Deal

Θέμα ολίγων ημερών φαίνεται να είναι η οριστική συμφωνία χρηματοδότησης της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη στην περίπτωση που μια από τις τράπεζες που έχει δανειοδοτήσει την οικογένεια Μαρινόπουλου δώσει το πράσινο φως για  να προχωρήσει η συμφωνία.  Οι ώρες είναι στην κυριολεξία δραματικές καθώς όλες οι πλευρές δίνουν τον δικό τους αγώνα καθώς όσο δεν ανακοινώνεται επίσημα κάτι, τόσο περισσότερο απαξιώνεται η φίρμα Μαρινόπουλος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγες ώρες (εντός της ημέρας)  προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης. Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση της αλυσίδας από την Σκλαβενίτης.

Πηγή δηλώνει στο mononews.gr “Προσπαθούν να κερδίσουν με αντίπαλο τον χρόνο. Γίνεται υπερπροσπάθεια. Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους αθλητές που παλεύουν για ένα χρυσό μετάλλιο.”

Oι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο:

1. για συμφωνία με τις τράπεζες για το επιτόκιο του δανείου με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ (πέριξ του 1,5%) προκειμένου να προβεί στην αγορά και διάσωση της Μαρινόπουλος.

2. αποφασίστηκε να γίνει «κούρεμα» που θα φτάνει το 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

3. H εταιρία Σκλαβενιτης θα βάλει περίπου 100 εκ ευρώ φρέσκο χρήμα. Τονίζεται όμως ότι Κάποια από τις τράπεζες ζητάει haircut στις αποδοχές των υπαλλήλων

Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) έχει ολοκληρωθεί και το businnes plan του Σκλαβενίτη είναι έτοιμο εδώ και πολλές ημέρες. Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες δανειοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Hair Cut 50%

Σχεδόν το σύνολο του ποσού θα πάει για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα τα ράφια της Μαρινόπουλος.

Ορισμένοι τραπεζίτες επέμεναν να ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος το μοντέλο σωτηρίας του Βερόπουλου από τον όμιλο Μετρό. Δηλαδή μόνο με αναδιάρθρωση δανείων, όχι «κούρεμα» στους προμηθευτές που είναι έτσι κι αλλιώς πελάτες των τραπεζών, και ίδια συμμετοχή του επενδυτή.

Τα μεγέθη όμως δεν είναι τα ίδια. Τα «ανοίγματα» της Μαρινόπουλος σε σχέση με του Βερόπουλου είναι σχεδόν πενταπλάσια και ουσιαστικά εάν ο όμιλος Σκλαβενίτη φορτωθεί με υψηλότοκα δάνεια 300 εκατ. ευρώ γνωρίζει ότι ίσως διακινδυνεύει και ο ίδιος την δικια του επιχείρηση. Για να εμπλακεί λοιπόν στην προσπάθεια διάσωσης ζητεί καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιο που να αυξομειώνεται ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία της αλυσίδας.

Πέρασε από την Eurobank. Αναμονή από Εθνική και Πειραιώς  

Το σχέδιο διάσωσης έχει ήδη εγκριθεί (υπό προυποθέσεις) από το ΔΣ της Εurobank, ενώ απομένουν σε εκκρεμότητα οι εγκρίσεις από τα ΔΣ Εθνικής και Πειραιώς. Ο στόχος είναι στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης το αργότερο, να υπογραφεί το MoU με τη Σκλαβενίτης.

Αξίζει να τονισθεί ότι η  υπόθεση περιπλέκεται από πρόταση που έχει καταθέσει το KKR για την Μαρινόπουλος. Η πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συμμετάσχει με 200 εκατ. σε αύξηση κεφαλαίου της Μαρινόπουλος υπό μια σειρά προϋποθέσεων.

Οι όροι που θέτει το KKR (ύψος πωλήσεων και EBIDTA) καθιστούν την πρόταση ανεφάρμοστη, ενώ επιπλέον το KKR ζητά χρόνο για οικονομικό και νομικό έλεγχο, που αν δοθεί η Μαρινόπουλος θα πτωχεύσει οριστικά τις επόμενες ημέρες από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα και τα λειτουργικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.mononews.gr/gia-proti-foraelliniki-trapeza-stirizi-tin-anaptixi-tou-diethnous-emporiou/68919

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/nikolaos-vafias-me-afti-tin-kinisi-tha-vgali-chrimata-en-meso-krisis/68845