Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις δηλώσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο και πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν με απώλεια του ακινήτου που έχουν στην κατοχή τους, εάν δεν το δηλώσουν εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που διατίθενται αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος απώλειας ακινήτου είναι πραγματικός για περίπου 170.000 ακίνητα. Ουσιαστικά, τα ακίνητα αυτά κινδυνεύουν να κατατεθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή, σε περίπτωση που κάποιο ακίνητο δε δηλωθεί έγκαιρα, ή δηλωθεί στο Κτηματολόγιο με παραποιητικά λάθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει καταβάλλει γενναία προσπάθεια να δοθεί παράταση μεγάλου χρονικού διαστήματος (έως και 20 έτη), ώστε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, προβάλλοντας διάφορες δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία, ως επιχείρημα για το αίτημά τους, οι προθεσμίες ωστόσο μέχρι τώρα είναι σαφείς και δεν έχουν τροποποιηθεί.

Η περίπτωση της απώλειας ενός ακινήτου

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η περιπέτεια ξεκινά όταν ένα ακίνητο χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για το Κτηματολόγιο, αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999), ένα ακίνητο καταγράφεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αν δεν δηλωθεί σε διάστημα 15 ετών.
  • Για τα νέα προγράμματα -από το 2008 και έπειτα, το ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί μέσα σε 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείο.

Τι ισχύει στην περίπτωση που υφίσταται εκκρεμής διαμάχη με το Δημόσιο

Το Δημόσιο έχει εξίσου υποχρέωση να δηλώνει την ακίνητη περιουσία του στο Κτηματολόγιο. Τίθεται, επομένως, με αυτό τον τρόπο, ζήτημα σχετικά με την περίπτωση των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Αν ένας ιδιοκτήτης έρθει σε αντιπαράθεση με το Δημόσιο για ένα ακίνητο, θα πρέπει να εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας από όσο πιο παλιά υπάρχουν, ώστε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του επί του ακινήτου.

Το πρόβλημα αυτό προκύπτει λόγω του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του κράτους, το οποίο ουσιαστικά δικαιώνει το Δημόσιο αν δεν προσκομιστούν οι κατάλληλοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Το Κτηματολόγιο στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα (www.ktimatologio.gr) προσφέρει μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για τον καθορισμό των εκτάσεων. Παρά ταύτα, ειδικοί αγρονόμοι και τοπογράφοι επισημαίνουν ότι η βέλτιστη κίνηση κάθε ιδιώτη είναι να προσκομίζει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν λάθη στη δήλωση, τα οποία θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι η μείωση της αξίας του ακινήτου και η απώλεια δυνατότητας δόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κτηματολόγιο: Οι 19 νομοί που παίρνουν παράταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Οι περιοχές παίρνουν παράταση για τη δήλωση ακινήτου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Πώς θα υποβάλετε αίτηση ιδιοκτησίας ακινήτου-Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία