Τις πληγές που αναμένεται να αφήσει η πανδημία πάνω στις επιχειρήσεις προσπαθεί να υπολογίσει η κυβέρνηση σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και η Κομισιόν σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο, προκειμένου να εντοπίσουν τις εταιρείες που παραμένουν καταχρεωμένες, φυτοζωούν και δεν έχουν κανένα μέλλον επιβίωσης.

Στο προχθεσινό Eurogroup μάλιστα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των βιώσιμων και των μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

Στις πρόσφατες συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών βρέθηκε στο τραπέζι των «καυτό» ζήτημα των υπέρογκων χρεών που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς δεκάδων επιχειρήσεων.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως απαίτηση των θεσμών είναι να πραγματοποιηθεί ένας διαχωρισμός των επιχειρήσεων που μπορούν να επιβιώσουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα και εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «ζόμπι», δηλαδή δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι θεσμοί ζητούν το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων «εδώ και τώρα» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία οικονομική στήριξη προς αυτές τις εταιρείες.

Ο διαχωρισμός

Μεγάλο «αγκάθι» για την υλοποίηση αυτής της «απαίτησης» είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχωριστούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις από εκείνες που δεν έχουν οικονομικό μέλλον επιβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, από τη στιγμή που το πλαίσιο θα μεταφερθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της πανδημίας. Άλλωστε ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο για να κρίνει αν μια επιχείρηση είναι βιώσιμη ή μη.

Δεν αποκλείεται βέβαια, το βάρος της απόφασης να πέσει πάνω στις τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι των χρεών μιας επιχείρησης – «ζόμπι», κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι των σεναρίων που εξετάζει αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο.

«Ζόμπι» 2 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα!

Έρευνα της PWC πριν από σχεδόν δυο χρόνια είχε δείξει πως στη χώρα μας υπάρχουν 745 εταιρείες «ζόμπι», οι οποίες παρουσίαζαν συρρίκνωση εσόδων, μηδενική ή αρνητική κερδοφορία και μη βιώσιμο δανεισμό. Μάλιστα, 312 από τις εταιρείες αυτές ήταν στην ίδια κατηγορία και το 2009, ενώ € 8,7 δισ. παγιδευμένων δανείων και € 10 δισ. υποχρεώσεων προς προμηθευτές βρίσκονται σε εταιρείες «ζόμπι».

Τα δάνειά τους άγγιζαν τα 15 δισ. ευρώ και οι οφειλές προς τρίτους ανέρχονταν στα 10 δις ευρώ, με την έρευνα να σημειώνει πως το 26% των ελληνικών επιχειρήσεων απλά… «φυτοζωούν».

Εκτιμάται δε, πως ο όγκος των υποχρεώσεών τους έχει διογκωθεί κατά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της υγειονομικής κρίσης, που έχει «χτυπήσει» το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εν λόγω εταιρείες κατάφεραν να «επιβιώσουν» κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, ενώ αρκετές εξ’ αυτών λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας εις βάρος των (βιώσιμων) επιχειρήσεων που τυγχάνουν άμεσης ανάγκης για στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως επίσης και να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στις φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές τους υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό-Τι συζήτησε ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους τραπεζίτες της BofA για τις ελληνικές τράπεζες

Mytilineos: Η υπεραξία της κίνησης για την απόκτηση 1.486 GW και το «πράσινο» ομόλογο

Το συγκριτικό πλεονέκτημα έχουν τα σύγχρονα δεξαμενόπλοια στην αγορά