ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν ετήσια συνδρομή ψηφιακών εφαρμογών σε επιχειρήσεις – Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις
Απόσταση χωρίζει τους θεσμούς και την κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν διογκωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Μάλιστα, η Αθήνα προετοιμάζεται να θέσει αρκετά «καυτά» θέματα, που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που πλήττονται από την πανδημία.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με τα τεχνικά κλιμάκια να πιάνουν δουλειά στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των θεσμών.
Συγκεκριμένα, οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου και με τους επικεφαλής στις 26 του μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαφές θα γίνουν δια σώζης ή με τηλεδιασκέψεις.
Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας και το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών προέρχονται από πολλές χώρες, θεωρείται μάλλον αδύνατη η έλευσή τους στην Αθήνα με φυσική παρουσία.
Τα «αγκάθια»
Το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει μια ολόκληρη… λίστα προτάσεων, που θα καταθέσει στους θεσμούς τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται κυρίως για παρατάσεις υποχρεώσεων, αλλά και εφαρμογής νόμων.
Επίσης, στο τραπέζι θα βρεθούν και οι εκκρεμότητες της Αθήνας, όπως έχουν αποτυπωθεί στις προηγούμενες εκθέσεις των θεσμών για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση σχεδιάσει να καταθέσει πρόταση για ολιγόμηνη παράταση των πλειστηριασμών, μέχρι την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021.
Στόχος της πρότασης είναι να υπάρξει ένα moratorium – γέφυρα έως την εφαρμογή του νέου πλαισίου. Άλλωστε, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, «οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει για όσο διάστημα είναι κλειστά τα δικαστήρια. Θα γίνουν ξανά πλειστηριασμοί όταν ανοίξουν ξανά, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πότε θα εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι που πληθυσμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί μια πιο «ευέλικτη» πρόταση, για αναστολή των πλειστηριασμών στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
Πτωχευτικός
Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη παράταση στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά, σε διαφορετικές ημερομηνίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
*Για τα φυσικά πρόσωπα, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2021. Από εκείνη την ημερομηνία οι οφειλέτης θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών σε έως και 240 δόσεις ή να προχωρήσουν σε πτώχευση, ρευστοποιώντας όλη την περιουσία τους, με στόχο να απαλλαχθούν από τα χρέη τους.
*Για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, ο νόμος θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου του 2021.
Ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος θα πρέπει να υπογραφούν 52 υπουργικές αποφάσεις, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν υπογραφεί πριν το τέλος του 2020. Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες, καθώς δεν επιθυμεί την ενεργοποίηση του νέου νόμου εν μέσω πανδημίας, κάτι που δεν είναι εύκολο να «περάσει» από την κρίση των θεσμών.
Χρέη πανδημίας
Μείζον θέμα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι μια συνολική ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται η πρόταση για μια ρύθμιση με πολλές δόσεις, στην οποία θα ενταχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που είχαν βγει σε αναστολή εργασίας.
Ωστόσο, μια ρύθμιση 120 δόσεων φαίνεται πως προσκρούει στους δανειστές, καθώς θεωρούν ότι θα αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών.
Άλλωστε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι θεσμοί είχαν απαιτήσει να διορθωθεί διάταξη του Υπουργείου Εργασίας, που προέβλεπε ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να προσδιορίζεται το πότε «γεννήθηκαν» αυτές οι οφειλές.
Μετά από παρέμβαση των θεσμών, η διάταξη τροποποιήθηκε, φέρνοντας ρύθμιση 100 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ένα πάγιο αίτημα των θεσμών είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το Νοέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ανέρχονταν στο ποσό των 1,476 δις ευρώ, από τα 1,647 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Εκκρεμείς συντάξεις
«Καυτό» θέμα αποτελεί και το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τον αριθμό των συντάξεων που τελούν προς έκδοση, περί τα μέσα του 2021. Λόγω της πανδημίας οι θεσμοί παρουσιάζονται λιγότερο πιεστικοί, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα αλλάξουν το χρόνο που θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί το «στοκ» των συντάξεων.
ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
Στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και μια ακόμα πρόταση, που αφορά τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», καθώς αφορούσε φυσικά πρόσωπα με δάνειο πρώτης κατοικίας. Από το πρόγραμμα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου για διάστημα εννέα μηνών, εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι είχαν ενταχθεί στο μέτρο της κυβέρνησης για αναστολή της δόσης του δανείου για εννέα μήνες.
Ωστόσο, για τους περισσότερους το moratorium έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου και από τον πρώτο μήνα του 2021 θα κληθούν να καταβάλουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ΄αυτών συνεχίζουν να είναι πληττόμενοι.
Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το θέμα στους θεσμούς, για την προστασία της α’ κατοικίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν δάνεια πρώτης κατοικίας, στα πρότυπα του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», που προβλέπει κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου, έως και εννέα μήνες.
Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα ακόμα «καυτό» θέμα είναι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να υποβάλει στην Κομισιόν, το τελικό κείμενο με τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το Υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο το σχέδιο, με λεπτομερή κοστολόγηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αναλυτική περιγραφή του κάθε έργου. Οι ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν με τους θεσμούς σε πρώτη φάση, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Διαβάστε επίσης:
Μετρητά τέλος στις εφορίες – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές
Το χρονολόγιο της εφορίας για τον Ιανουάριο
Ποιες επιχειρήσεις θα έχουν παράταση ενός μήνα στην πληρωμή ρυθμίσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση