ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θετικά ήταν, παρά τις ανησυχίες του κλάδου, τα μηνύματα για τη φετινή πορεία του τουρισμού, όπως εκφράστηκαν δια στόματος του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ ΙΝΣΕΤΕ, «Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε εκρηκτικά, δεδομένου ότι το περσινό τετράμηνο υπήρχαν περιορισμοί λόγω πανδημίας. Αυτό θα διαμορφώσει μια χρονιά στα επίπεδα του 2019, καθώς φέτος η τουριστική περίοδος είναι 12μηνη. Σε κάποιους προορισμούς υπήρξαν ενδείξεις ότι κάποιοι μήνες δεν πήγαν τόσο καλά, φέτος όμως μιλάμε για μια σεζόν που ταξιδεύει ο μέσος επισκέπτης και όχι ο εύπορος όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Συγκριτικά με το 2019, οι αεροπορικές αφίξεις πενταμήνου αυξήθηκαν το 2023 κατά 9%, και η προσφορά αεροπορικών θέσεων κατά 5,6%, αγγίζοντας δηλαδή τουλάχιστον τους δείκτες του 2022, ενώ υστερεί αλλά ανακάμπτει ο δείκτης οδικών αφίξεων, καθώς έχει διαμορφωθεί στο -15% αντί -30% το 2019.
Θυμίζουμε ότι το 2022 έκλεισε με 27,8 εκατομμύρια αφίξεις και 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, που μεταφράζονται σε ύφεση 11,2% στις αφίξεις και 3% στα έσοδα σε σχέση με το 2019.
Επιπλέον, η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, από τα 564 στα 627 ευρώ.
Φέτος, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν τα 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019.
Ο στόχος για το 2030 με βάση το στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ είναι 40 εκατομμύρια αφίξεις και 50 εκατομμύρια επισκέψεις σε περιφέρειες όλης της χώρας.
Όπως σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, οι δείκτες δείχνουν ότι το 2023 θα είναι το νέο έτος αναφοράς τουριστικών μεγεθών και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στο 2019.
Αναφερόμενος στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού, επανέλαβε ότι κεντρικό ρόλο παίζουν οι επενδύσεις, οι υποδομές, η διαχείριση των προορισμών, η αγορά εργασίας, η βιωσιμότητα.
«Οι προκλήσεις για τις επενδύσεις είναι μεγάλες, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ανακάμψει πλήρως, άρα θα πρέπει να διαμορφωθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επενδύσεις υλοποιούνται αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί μια ευημερία για τα επόμενη έτη, ούτε ότι τα νερά είναι ήρεμα», εξήγησε ο κ. Θάνος, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος, στον ΦΠΑ (θέση του ΣΕΤΕ είναι η ανάγκη ενιαίου ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές στο 11%, κοντά στα επίπεδα των ευρωπαίων ανταγωνιστών) και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του νέου αναπτυξιακού νόμου από τον κλάδο.
Τι ζητούν από την κυβέρνηση οι επαγγελματίες του τουρισμού
Βασικό αίτημα του Συνδέσμου είναι η ρύθμιση του τοπίου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
«Η οικονομία του διαμοιρασμού είναι πραγματικότητα και μέρος του οικοσυστήματος. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι να ρυθμιστεί, για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει προτάσεις. Από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τη νέα κυβέρνηση συμπεράναμε ότι υπάρχει πρόθεση και αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το ζήτημα», είπε ο Γιάννης Παράσχης, συμπληρώνοντας αργότερα πως στη συνάντηση με τη νέα υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τέθηκαν επί τάπητος και εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις υποδομές, τις αερομεταφορές και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
«Έχουμε επιμέρους προτάσεις για κάποια από αυτά τα ζητήματα, για κάποια άλλα περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης», ήταν η απάντηση του νέου προέδρου του Συνδέσμου αναφορικά με τα αιτήματα προς τη νέα υπουργό.
Αγκάθι για τον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών του κλάδου είναι οι κενές θέσεις εργασίας, που προσεγγίζουν και φέτος τις 70.000.
«Σήμερα υπάρχει η ανάγκη να βρεθεί ο κρίσιμος αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμού, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και όχι τομεακό», είπε η διοίκηση του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία το 2019 ο κλάδος δημιούργησε 850.000 θέσεις εργασίας.
Μιλώντας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τόνισε πως πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν ασυμμετρίες και να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορούν σε πρωτοβουλίες για τις πύλες εισόδου στη χώρα και στη διαμόρφωση υποδομών ανάλογη με τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών.
Σχετικά με την προώθηση των προορισμών, «θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δημιουργία φορέων διαχείρισης και προώθησης προορισμών, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και να ενεργοποιηθούν οι συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». Σημειωτέον ότι το 90% των εσόδων του τουρισμού διαχέεται σε πέντε περιφέρειες της χώρας.
Προτεραιότητα για τους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι η βιωσιμότητα, με τον ΣΕΤΕ να έχει στα σκαριά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει προσεχώς.
Διαβάστε επίσης:
ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί προσεχώς για 2+1 μαρίνες
Οι real estate μπίζνες Καλλιτσάντση & οι επενδύσεις των 50 εκατομμυρίων
Τι πραγματικά συμβαίνει στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση