Αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής, βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης που δεν διενεργούν ελέγχους των πελατών τους, για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

«Τα εξαντλητικά πρόστιμα δεν είναι πάντα η λύση» επισημαίνει στο mononews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, αναφορικά με τις κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 9 της ΚΥΑ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία ελέγχου που καλούνται να ακολουθούν για όσους  μπαίνουν στα καταστήματά τους, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν και κυρίως με σταθερούς πελάτες τους ή με παρέες ,μεικτές με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

O κ. Καββαθάς σημειώνει παράλληλα πως η παραβατικότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι πολύ μικρή, ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη τη δεδομένη στιγμή να στηριχθεί ο κλάδος ο οποίος εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας.

Προβληματισμός ενόψει του χειμώνα

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα οι επιχειρήσεις εστίασης χάνουν το 50% της χωρητικότητάς τους λόγω των μέτρων που ισχύουν στους εσωτερικούς χώρους. Με δεδομένο ότι οι εξωτερικοί χώροι πλέον λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα επιλέγονται εύκολα από τους πελάτες και στο εσωτερικό των καταστημάτων μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Τα ισχύοντα μέτρα περιορίζουν, όπως  σημειώνουν οι επιχειρηματίες εστίασης, τη «δεξαμενή» των πελατών της εστίασης. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν,   δημιουργούν έντονη ανησυχία για τους επόμενους μήνες στον κλάδο, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει ζητήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου αντισταθμιστικά μέτρα από την Πολιτεία για το «μίνι lockdown», όπως χαρακτήριζαν τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον κλάδο. Έκαναν μάλιστα λόγο για απώλειες στον τζίρο που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν έως και 50% μέσα στον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

Eστίαση: To πρώτο crash test για τους ανεμβολίαστους φέρνει η κακοκαιρία

Εστίαση: Υποχρεωτικός έλεγχος εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους – Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ