ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Βασικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία διαδραματίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω των δύο προγραμμάτων που διαχειρίζεται, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά από το 2010 ουσιαστική πιστωτική επέκταση.
Αυτό σημειώνει στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι, τόσο το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ II, αποδείχθηκαν «πετυχημένα στη στήριξη των τραπεζικών πιστώσεων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγους μόλις μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο έχουν διοχετευθεί στην αγορά μέσω των τραπεζών δάνεια 5,6 δις ευρώ, που φέρουν την υπογραφή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όταν για όλο το διάστημα μεταξύ 2010 – 2019, τα δάνεια που είχαν δοθεί δεν ξεπερνούσαν το 1,5 δις ευρώ.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν «η καθαρή μέση μηνιαία ροή πιστώσεων προς επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε από 110 εκατ. ευρώ το 2019 σε 723 εκατ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη αύξηση των ακαθάριστων δανειακών ροών. Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί σημαντικά τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο λόγω των εκταμιεύσεων των δύο προγραμμάτων από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να φτάσει το Σεπτέμβριο του 2020 το 8,3%, σημειώνοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε από τα μέσα του 2009.
Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας εγκρίθηκαν έως τα τέλη Αυγούστου 3,4 δις δάνεια και οι εκταμιεύσεις φτάνουν τα 2 δις ευρώ. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε περαιτέρω με 780 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, που στοχεύουν κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη μόχλευση επιπλέον 2,5 δις ευρώ δανείων. Το δεύτερο πρόγραμμα το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προσφέρει συγχρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις με άλλα 1,8 δις ευρώ σε εγκεκριμένα δάνεια και 1,5 δις ευρώ εκταμιεύσεις. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε με 180 εκατ. ευρώ επιπλέον, με στόχο τη μόχλευση έως και 1 δις ευρώ νέων δανείων, με έναρξη από τον Οκτώβριο του 2020.
Όπως παρατηρεί η Κομισιόν «αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πιστωτικής αύξησης απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες, εξίσου ωφελημένες ήταν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το σύνολο των 18.589 επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν, οι 12.707, δηλαδή ποσοστό 68,36%, απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Σε ότι αφορά το τζίρο ωφελημένες οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 46,4% αυτών που χρηματοδοτήθηκαν.
Με βάση τα στοιχεία για τους κλάδους που χρηματοδοτήθηκαν, προκύπτει ότι το 46,2% ήταν σε επιχειρήσεις του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Πρόκειται για 8.594 επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν δάνεια ύψους 2 δις ευρώ, δηλαδή το 38,7% της ρευστότητας που διοχετεύθηκε στην αγορά. Με διαφορά ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης που έλαβε το 13,8% του αριθμού των δανείων και το 23,2% της αξίας τους. Πρόκειται για 2.578 μεταποιητικές επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν με 1,2 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά είναι ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και εστίασης που αντιπροσωπεύει το 12,1% των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων και το 15% σε αξία δανείων, δηλαδή 2.261 επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια 768,9 εκατ. ευρώ.
Στις 1.164 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια από τον κλάδο των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, αντιπροσωπεύοντας το 6,26% του αριθμού των δανειοδοτημένων επιχειρήσεων και το 2% της χρηματοδότησης, ενώ 880 ήταν οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, που άντλησαν 204,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 4% της χρηματοδότησης.
Αλλες 762 επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών και αποθήκευσης άντλησαν 314,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 6,1% των δανείων και 529 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα, που άντλησαν 95,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1,87% των δανείων.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί «τρέχει» η μετοχή της Πειραιώς, που μέσα σε τέσσερις μέρες έχει κερδίσει 41,8%
Αθανάσιος Ψύλλος (Attica Bank) στο mononews: Να μετατραπεί η κρίση σε επιχειρηματική ευκαιρία
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση