ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός ανέφερε ότι «κλειδί» για να καταστεί το 2021 έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης.
Και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι εστιασμένες:
*Στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
*Στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
*Στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας με σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του μηνός και θα περιλαμβάνει σειρά φιλοαναπτυξιακών διατάξεων.
*Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, στη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, στην αγροτική πολιτική, στην έρευνα και στην καινοτομία κ.ά.
*Στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, και με τη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά και στα μέτρα στήριξης που έλαβε έως τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και τα οποία είναι τα εξής:
1.Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. Ήτοι, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει έως 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων.
Στη δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 312,4 εκατ. ευρώ σε 40.297 επιχειρήσεις. Ενώ πάνω από 73.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους.
Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.
2.Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορoνοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.
3.Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
4.Ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ με μελλοντικές υποχρεώσεις. Έκαναν χρήση πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορoνοϊού. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε περίπου 155 εκατ. ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.
5.Η σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
6.Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
7.Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 7.539 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 6.422 δάνεια, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.
8.Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.420 δάνεια, 5.117 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Έχουν εκταμιευθεί ήδη 139 δάνεια, εκ των οποίων 118 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 182 εκατ. ευρώ.
9.Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ