Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Most Popular

Ν. Καραμούζης: Το σοκ των 90 ημερών

SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap

Eνα δυναμικό και ρηξικέλευθο σχέδιο 90 ημερών, με κινήσεις τολμηρές και άμεσης αποτελεσματικότητας έχει ανάγκη η χώρα, εκτιμά ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης και όπως αναφέρει σε στενούς του συνεργάτες, στο διάστημα αυτό, θα μπορούσαν να γίνουν τομές που θα επιτρέψουν στην οικονομία το άλμα που χρειάζεται.

Οικονομολόγος και άνθρωπος με πολιτική σκέψη ο Νίκος Καραμούζης βγαίνει από τα στενά πλαίσια του τραπεζίτη και διατυπώνει συχνά, και δημοσίως, τις απόψεις του. Όπως τονίζει σε συνομιλητές τους, η ελληνική οικονομία που έχει πραγματοποιήσει μια πρωτοφανούς έκτασης δημοσιονομική προσαρμογή με επιτυχία και χρειάζεται πλέον μια ώθηση για να εκτιναχθεί.

«Χρειάζεται ένα σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε 90 ημέρες» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμούζης, και αυτό γιατί μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, οι κινήσεις θα είναι τόσο τολμηρές και ακαριαίες που θα κλονίσουν δομικά προβλήματα της οικονομίας και παράλληλα, θα δώσουν τον στίγμα προθέσεων στην διεθνή επενδυτική κοινότητα .

Οπως αναφέρει ο Νίκος Καραμούζης, ένα φουλ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με ορίζοντα τις 90 ημέρες και ταυτόχρονα, διαφανείς διαδικασίες είναι ένα σημείο αιχμής, όπως και η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών σε οριζόντια βάση.

Ραγδαία χτυπήματα στη φοροδιαφυγή είναι επίσης κρίσιμα σε ένα πρόγραμμα 90 ημερών, με κινήσεις όπως το άμεσο λουκέτο για 2 χρόνια των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν «με το λουκέτο να βάζει αυτοπροσώπως ο υπουργός Οικονομικών», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμούζης.

Η απαγόρευση χρήσης μετρητών για ποσά άνω των 50 ευρώ, όπως και η δωρέαν παροχή POS σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα συμβάλλουν καίρια στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εκτιμά ο Νίκος Καραμούζης και κάνει και μια ακόμη τολμηρή πρόταση: την ανάληψη της θέσης του υπουργού Ανάπτυξης από επιχειρηματία που έχει επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της οικονομίας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς να υπολογίζει κανενός είδους πολιτικό κόστος.

Ο Νίκος Καραμούζης δεν παραλείπει να τονίζει σε καμία δημόσια ή ιδιωτική του τοποθέτηση την ανάγκη για συστράτευση των ελλήνων επιχειρηματιών στην εθνική υπόθεση ανάταξης της οικονομίας.

Ο ίδιος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας «σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο».

Οπως έχει αναφέρει σε πρόσφατη ομιλία του στα Growth Awards που είναι δική του πρωτοβουλία, η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

«Αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Eurobank εκτιμά ότι «από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια αντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη».

Ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για «επιχειρηματίες που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Το μόνο που ζητούν είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση σταθερού οικονομικού, θεσμικού, πολιτικού και φορολογικού πλαισίου, σύγχρονες υποδομές και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό».